IT-platform ver­een­vou­digt het verzamelen van duur­zaam­heids­da­ta bij maak­be­drij­ven

IT-platform
Evi Husson
Evi Husson
10 maart 2025
2 min

In het on­der­zoeks­pro­ject EcoHub ont­wik­kel­den on­der­zoe­kers van het Fraunhofer Institute for Ma­nu­fac­tu­ring Engineering and Automation IPA samen met partners een ser­vi­ce­ge­richt IT-platform voor het centraal verzamelen en verwerken van duur­zaam­heids­da­ta. Het platform maakt het pro­duc­tie­be­drij­ven makkelijker om mi­li­eu­rap­por­ten op te stellen en cer­ti­fi­ce­ring aan te vragen.

Steeds meer bedrijven zijn wettelijk verplicht om te rapporteren over de CO2-footprint van. Toch kan het opstellen van de vereiste milieurapporten en het aanvragen van certificering bewerkelijk en kostbaar zijn. Het verzamelen van duurzaamheidsinformatie die de milieu-, sociale en economische effecten van een bedrijf meet, inclusief energieverbruik, uitstoot van broeikasgassen en toeleveringsketens, is een enorm tijdrovend proces. Dit komt omdat de duurzaamheidsdata die hiervoor nodig zijn vaak komen uit een grote hoeveelheid aan machinedata. Een IT-platform kan maakbedrijven helpen om door het bos weer de bomen te zien.

EcoHub project

In het EcoHub project, gefinancierd door het Duitse Federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF), werkten onderzoekers van Fraunhofer IPA in Stuttgart samen met industriële partners uit de papier-, chemische, recycling-, metaalverwerkende, landbouw- en voedingsmiddelenindustrie om een IT-platform te ontwikkelen voor het beheer van duurzaamheidsdata dat precies deze stap uitvoert. Het platform verzamelt de data, rekening houdend met aspecten van gegevensbeveiliging en toegangsautorisatie. Dit doet het platform op één centrale locatie. Vervolgens presenteert ze de informatie in een duidelijk en gemakkelijk te begrijpen formaat.

IT-platform

Deze gegevensopslag in de vorm van een servicegerichte hub maakt verdere analyses mogelijk en voorziet het betreffende bedrijf van waardevolle feedback. Zo kan bijvoorbeeld verspilling van materialen worden geïdentificeerd. Ook kan hiermee het energieverbruik en de uitstoot van vervuilende stoffen worden verminderd. De meetgegevens dienen als basis voor het identificeren van afwijkingen en ontsluiten de mogelijkheid van AI-gebaseerde voorspellingen van afwijkingen.

LCA en MFCA

Het IT-platform is ook ideaal voor diensten als levenscyclusanalyse (LCA), materiaalstroomkostenberekening (MFCA), gegevensvalidatie en rapportage. Het platform analyseert en interpreteert niet alleen de machinedata, maar maakt ook gebruik van het Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem en het Manufacturing Execution System (MES) van een bedrijf. De vereiste rapporten worden met slechts enkele muisklikken gegenereerd.

Validatie door testen in de praktijk

De 17 projectpartners hebben de software gevalideerd in tien brancheoverschrijdende use cases. In eerste instantie hebben alleen de eigen werknemers toegang tot de data. Op de lange termijn is het echter de bedoeling dat bedrijven ook onderling duurzaamheidsgegevens kunnen delen.

Prototype is voltooid

Het prototype van het IT-platform is voltooid en klaar voor uitrol. Sommige projectpartners gebruiken het systeem al actief. Fraunhofer IPA biedt besluitvormingsondersteuning aan bedrijven die geïnteresseerd zijn in de nieuwe oplossing en strategische hulp bij het opzetten en implementeren van de software.

Openingsfoto: Het IT-platform maakt de veilige verzameling en gecentraliseerde verwerking van gegevens mogelijk voor waardevolle inzichten in haalbare productie. ( Fraunhofer IPA)

Evi Husson

Evi Husson is sinds 2013 eigenaar van Husson Text Productions. Ze heeft een grote interesse in duurzame en technologische ontwikkelingen. Met een dosis nieuwsgierigheid en door de juiste vragen te stellen, haalt ze in gesprekken de kern van de boodschap naar boven en zet deze om in leesbare, toegankelijke verhalen die de doelgroep raken.

Ge­re­la­teer­de artikelen

Feedback