Spelenderwijs de maakindustrie in rollen

9 oktober 2017
Leesduur: +/- 3 min.

“Hallo Astrid, wellicht weet je dat ik technisch speelgoed ontwerp gericht op meisjes. Onlangs heb ik me aangemeld voor een pitch. Kun je mij helpen door te stemmen? Alvast bedankt! Groeten Claudia Verstegen” Genietend van mijn kop zondagochtendkoffie lees ik dit Linkedin-bericht hardop voor.

“Waarom nou weer alleen voor meisjes” moppert puberzoon, die net uit z’n bed komt rollen en aanschuift aan de keukentafel. Ik heb geen zin om met een discussie over genderneutraal speelgoed de zondagsrust te verstoren, maar hij heeft wel een punt. Net zoals die keer dat ik mijn zoon wilde aanmelden voor een herfstvakantiecursus programmeren. Helaas ging het feest niet door, omdat het alleen voor meisjes was. Waarom zouden we onderscheid maken?

Spelenderwijs de maakindustrie in rollen

Happy Monster Factory

Toch is mijn interesse gewekt. Als mensen moeite doen om kinderen enthousiast te maken voor techniek, jongens en/of meisjes, dan kunnen ze op mijn steun rekenen. Ik klik op de link naar het verhaal van Claudia Verstegen over haar project ‘Happy Monster Factory’.

Kansen

Het idee voor dit technische speelgoed ontstond toen de dochters van Claudia nog klein waren. Ze kon voor haar meiden bijna geen ander speelgoed vinden dan poppen en puzzels. Een gevarieerder speelgoedaanbod creëren was misschien de aanleiding, maar met Happy Monster kinderen betere toekomstkansen bieden is voor Claudia zeker net zo belangrijk.
Happy Monster Factory wil de technische potentie van kinderen benutten, en met name die van meisjes. Met behulp van dit speelgoed kunnen kinderen hun technische vaardigheden onderzoeken en hun gezichtsveld verruimen. 

Toekomst

Als kinderen goed zijn voorbereid op de toekomst, dan is dat positief voor de kinderen zelf, maar ook voor de B.V. Nederland. De wereld waarin ze volwassen worden, zal draaien om techniek. Van zelfrijdende auto’s tot robots. Maar ook in de zorg zal de mate van techniek toenemen. En we weten allemaal dat er nu al een tekort aan techneuten is. 

Technisch meegroeispeelgoed

Het accent van het educatieve technische meegroeispeelgoed ligt dan wel op meiden, maar het is zo cool dat ook jongens er zeer zeker mee willen spelen. Het is intuïtief speelgoed (mechanica, elektrotechniek, programmeren en 3d printen) voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Door op deze leeftijd spelenderwijs kennis te maken met techniek, zal de voorkeur voor een bètarichting op de middelbare school veel vanzelfsprekender zijn. En de verwachting is dat er vervolgens ook meer jongeren hun toekomst in de techniek vinden.

Stem ook!

Geloof jij ook dat de kinderen van nu via het speelgoed van Happy Monster Factory min of meer spelenderwijs de maakindustrie in kunnen rollen? Stem dan ook op dit mooie project van Claudia Verstegen. Ze kan iedere stem gebruiken om te mogen pitchen voor Frits-Starter (initiatief van Frits van Eerd, CEO Jumbo Supermarkten).

Dit blog is geschreven door Astrid van Ballegoy. Bekijk hier haar profiel. Of volg haar via Twitter @Astrid_Hitma.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond