'Ademende' schoen weet wanneer jij moe bent

Leesduur: +/- 2 min.
Dat de technologische ontwikkelingen op medisch en fysiek gebied zich steeds verder uitgebreiden, is inmiddels wel duidelijk. Aan alle kanten zijn bedrijven bezig met innovaties om ons leven aangenamer en gezonder te maken én de prestaties van sporters te verbeteren. Dit keer werd onze aandacht getrokken door een 'ademende' schoen die aanvoelt hoe vermoeid je bent.

Het gaat om een product van het MIT Design Lab. Dat ging eerder dit jaar een samenwerking aan met sportmerk PUMA en ontwikkelde een sneaker die daadwerkelijk ademt. Ze gebruikten daarvoor een biologische methode waarbij organismen zoals bacterieen en algen gebruikt worden om 'levende' materialen van te maken. 

Deap learning

De levende schoen is ingebed met bacterieën die bewegen en reageren op warmte die vrijkomt tijdens het gebruik van de sneaker. Vervolgens eten de bacterieën het materiaal aan de bovenkant van de schoen. Daardoor worden luchtgaten gecreerd die volledig zijn afgestemd op de gebruiker. Dit systeem werkt samen met 'deap learning' zolen die data en inzichten opleveren die gemeten worden door de bacterieën. Die reageren weer op chemicalieën in het zweet van de gebruiker. De data kunnen gebruikt worden om onder ander vermoeidheid te meten. Samen met het meten van andere factoren zou dit bijvoorbeeld de prestaties van sporters kunnen verbeteren. 

T-shirt

Samen met PUMA maakte MIT Design Lab nog meer 'levende' producten. Zo werd er een prototype gemaakt voor een adaptieve verpakking. Deze wordt na gebruik volledig biologisch afgebroken. De schoenen en de verpakking zijn nu nog maar concepten, maar het is wel een goed voorbeeld van hoe in de toekomst 'levende' dingen in onze producten verwerkt kunnen worden.  

 

Bron: NowThisFuture/MIT Design Lab

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond