maart 2022 - Jaarbeurs
Agro & Food / 07 februari 2022

Industriële 3D-printerfabrikant innoveert met 3D-foodprinters

FELIXprinters uit IJsselstein legt zich al vanaf 2011 toe op de ontwikkeling en productie van 3D-printers. Het heeft nu ook een serie 3D-foodprinters op de markt gebracht. De foodprinters kunnen gerechten en voedingsmiddelen zoals pasta’s, chocolade, puree, vetten of soja in een breed scala van vormen bereiden. Een foodprinter kan daarnaast de efficiency in de keuken verbeteren. De printer doet zelfstandig zijn werk. Koks kunnen zich met andere werkzaamheden bezighouden.

Een product of een gerecht laag voor laag opbouwen biedt in de voedingsmiddelenindustrie en de (groot)keuken vele nieuwe mogelijkheden. Normaal gesproken worden lastige en complexe vormen gemaakt met behulp van (bak)vormen of kant-en-klare platte vormen die op elkaar gestapeld worden. Met 3D-printen is een uitgebreid scala van vormen en structuren mogelijk. Hierdoor krijgt de voedselbereiding er een spectaculaire, nieuwe manier van werken bij . Door het printen van bijvoorbeeld namen, logo’s en pictogrammen kan een gerecht ook een persoonlijke tintje krijgen.

Productiviteit verhogen met 3D-foodprinters

Behalve een grote creatieve vrijheid kan 3D-printing de productiviteit en de efficiency bij de voedselbereiding verhogen. De foodprinter werkt helemaal zelfstandig op basis van het ingevoerde 3D-ontwerp, waarna de bereider zich met andere taken kan bezighouden. Foodprinting kan daarnaast een bijdrage leveren aan vermindering van de hoeveel voedselafval. Resten van eten of voedingsmiddelen kunnen gemakkelijk worden verwerkt in de pasta’s, die als 3D-printmateriaal worden gebruikt. De 3D-foodprinter zet ze vervolgens weer om in smakelijke en visueel aantrekkelijke producten.

De keuze van eetbare materialen

Het ligt voor de hand dat niet alle voedingsmiddelen geschikt zijn voor 3D-printing. De volgende factoren spelen een rol bij de keuze van het materiaal: viscositeit, textuur, de nozzle van de foodprinter, smaakcombinaties en de samenstelling van het eindproduct.

Viscositeit

De viscositeit van het materiaal is de belangrijkste factor. De pasta moet zodanig zacht zijn dat hij gemakkelijk door de printnozzle kan worden geduwd. De pasta mag niet te snel stijf of hard worden, waardoor de nozzle verstopt raakt,. Hij mag daarnaast ook weer niet te vloeibaar zijn, omdat de structuur dan niet stevig en vormvast genoeg wordt. Sommige pasta’s – zoals deeg – kunnen in vloeibare vorm worden geprint om ze daarna te laten harden, in te vriezen, te koken of te bakken. De ideale viscositeit ligt tussen de 50 en 1.000 Pascalseconde (Pa.s).

Textuur

Ook de textuur is van belang. Een zachte en gladde substantie is beter en nauwkeuriger te verwerken dan een puree met grove deeltjes. De doorsnee van de nozzle speelt daarbij uiteraard ook een rol. De combinatie van twee pasta’s met verschillende textuur in één product kan ook een verrassend product opleveren. Bijvoorbeeld bij de simulatie van vlees wordt deze techniek gebruikt om de smaak en textuur realistisch na te bootsen.

Materialen

Over het algemeen zijn materialen als groente- en fruitpuree, vetten zoals boter, chocolade, advocado, suikerproducten zoals marsepein, soja, zeewier en algen, (pasta)deeg, eiwit en gelatine goed bruikbaar voor 3D-foodprinting.

Drie modellen

FELIXprinters levert drie typen 3D-foodprinters. De Single Food 3D Printer heeft één printkop. Hiermee is het printen van de pasta in elke gewenste vorm en tot een hoogte van maximaal 17 centimeter mogelijk. De Switch Food 3D Printer heeft twee printkoppen. De gebruiker kan deze vullen met twee verschillende soorten pasta. Het wisselen van de printkoppen is in enkele seconden mogelijk. De Twin Food 3D Printer heeft eveneens twee printkoppen. Deze zijn in een vaste positie gemonteerd. Ze printen gelijktijdig waardoor de printcapaciteit verdubbelt.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Duitse Isar Aerospace voert eerste testvlucht uit met Spectrum-raket

Duitse Isar Aerospace voert eerste testvlucht uit met Spectrum-raket

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-03-2025
(productnews)
Het Duitse ruimtevaartbedrijf Isar Aerospace voerde deze week zijn eerste testvlucht uit met zijn Spectrum-raket. Hoewel de...
Het Duitse ruimtevaartbedrijf Isar Aerospace voerde deze week zijn eerste testvlucht uit met zijn Spectrum-raket. Hoewel de raket slechts dertig seconden in de lucht bleef en uiteindelijk neerstortte, spreekt het...
Lucht & Ruimtevaart / 31-03-2025
Lees meer

Spinnend, draaiend licht zou de volgende generatie elektronica kunnen aandrijven

(productnews)
Onderzoekers hebben voortgang geboekt in het oplossen van een decennia-oude uitdaging op het gebied van organische...
Onderzoekers hebben voortgang geboekt in het oplossen van een decennia-oude uitdaging op het gebied van organische halfgeleiders en nieuwe mogelijkheden geopend voor de toekomst van elektronica. De onderzoekers, onder leiding...
Algemeen / 31-03-2025
Lees meer

Bambu Labs combineert 3D-printer met lasersnijder en -graveerder

(productnews)
Bambu Labs lanceert de H2D, een nieuwe 3D-printer die in verschillende opzichten afwijkt van zijn voorgangers. Zo is de...
Bambu Labs lanceert de H2D, een nieuwe 3D-printer die in verschillende opzichten afwijkt van zijn voorgangers. Zo is de printer voorzien van printkop met twee spuitmonden – ook wel nozzles...
High tech / 30-03-2025
Lees meer

Clearwings en Falcon testen Cessna 150 op Kempen Airport

Clearwings en Falcon testen Cessna 150 op Kempen Airport

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 27-03-2025
(productnews)
Startup Clearwings en het studententeam Falcon van de Technische Universiteit Eindhoven voerden vorige week een publieke...
Startup Clearwings en het studententeam Falcon van de Technische Universiteit Eindhoven voerden vorige week een publieke test-taxirit met een volledig elektrisch aangedreven Cessna 150 uit op Kempen Airport. Clearwings is...
Lucht & Ruimtevaart / 27-03-2025
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven