De melkveehouder levert straks de melk – vers gemolken en direct op eigen erf verpakt – rechtstreeks aan de winkel in de buurt. Lely, fabrikant van melkrobots, test hiervoor een installatie die aan de melkrobot kan worden gekoppeld.
De innovatie komt naar verwachting dit jaar op de markt. Een Nederlandse supermarktorganisatie is geïnteresseerd in het concept. Dit maakte het bedrijf onlangs bekend tijdens de Lely Future Farm Days.
Het is een van de visies op de toekomst die het bedrijf onlangs deelde tijdens haar 70-jarig bestaan. Lely presenteerde tijdens de Lely Future Farm Days de verwachtingen van een duurzaam, volledig geautomatiseerd melkveebedrijf.
Melkveehouderijen kunnen met robotmelken met de Lely Astronaut specifieke melksoorten scheiden met behulp van de speciale processing unit. Lely test momenteel een dergelijke unit met melk die op eigen erf wordt verwerkt. De melk, die een eigen smaak en versheid heeft en direct is te traceren naar de koe, kan rechtstreeks vanuit de robot worden gepasteuriseerd en verpakt en worden uitgeleverd voor lokale consumptie.
Lely, dat vorig jaar een omzet van € 506 miljoen behaalde, zag in 2017 in de segmenten melkrobots en farm management een groei van 12 procent. De onderneming gaat zich meer richten op robotica en data in zuivel zoals het ontwikkelen van melkrobots en innovaties op het melkveebedrijf.
Ook DDH naar koespecifieke melk
Ook Direct Dairy Holding (DDH) concentreert zich op melk direct van eigen erf. De start-up ontwikkelt een automatische lijn die melk direct uit de melkrobot pasteuriseert, in stazakken verpakt en naar een koeling vervoert voor uitlevering voor verkoop.
Iedere verpakking bevat de melk van een enkele koe ofwel koespecifieke melk. De informatie over de koe die de melk leverde is voor de eindconsument op zijn smartphone te traceren via het nummer op de verpakking. De verwerkingslijn wordt in eerste instantie ingericht voor volle melk, maar kan ook andere zuivelproducten produceren.
DDH, opgericht met Russische ondernemers, wil het systeem samen met Nederlandse melkveehouderijen in gebruik nemen en demonstreren aan andere melkveehouders. Direct verpakte koespecifieke zuivel biedt voor melkveehouders een mogelijkheid om melk tot meerwaarde te brengen. Het bedrijf wil de komende jaren ook uitbreiden naar melkveehouderijen elders in Europa en naar bedrijven in de Verenigde Staten.
Yoghurt van Margriet 53: micro dairy
Koespecifiek is ook de volvette standyoghurt van de melk van blaarkopkoe Margriet 53 van biologische boerderij Buitenverwachting. Het product werd eind vorig jaar verkozen tot het beste streekproduct van het Groene Hart. Marrit Schakel van de boerderij, die de yoghurt produceert en in de boerderijwinkel verkoopt, denkt dat het product won omdat duidelijk is dat het uit een korte keten komt. “Iedere koe van onze boerderij – er zijn er vijftig – wordt apart gemolken en geeft melk met een eigen vet- en eiwitgehalte. Het product is dus telkens uniek en plaatsgebonden”.
De winnende koespecifieke yoghurt komt van één koe en heeft een duidelijke herkomst. Marrit: ”De consument koopt de yoghurt in onze boerderijwinkel en kan de koe in de wei zien. Ik noem dit kleinschalig zuivelproduct micro dairy”.