maart 2022 - Jaarbeurs
Agro & Food / 12 mei 2021

“Morphing Pasta” bespaart 60% op verpakking

De manier waarop meubels plat worden verpakt om verpakkingsruimte en ecologische voetafdruk te besparen tijdens transport – denk bijvoorbeeld aan hoe Ikea dit doet – heeft een team van de Carnegie Mellon Universiteit geïnspireerd tot de ontwikkeling van een nieuwe pastasoort: Morphing Pasta.

Het plastic materiaal dat wordt gebruikt in voedselverpakkingen, levert een belangrijke bijdrage aan stortplaatsen. Het vinden van effectieve voedselverpakkingsstrategieën is cruciaal voor het behoud van een duurzame toekomst. Zo kwam men tot het ontwerpconcept om voedsel te vervormen dat plat verpakt kan worden om de verpakkingsruimte tijdens transport en opslag te verminderen.

Platte pasta met groeven

Het principe is heel eenvoudig. In de fabriek wordt de pasta niet voorgevormd en gedroogd, maar voorzien van groeven. De pasta blijft plat. Eenmaal in kokend water veranderd de vorm van de pasta tot een aantrekkelijk eetbaar product.

60% ruimtebesparing tijdens transport

Voor 3D-vormige pasta zoals macaroni wordt meer dan 60% van de verpakkingsruimte gebruikt om lucht in te pakken. Door flatpack-pasta te maken, zoals deze “morphingpasta” officieel heet, kan een groot deel van de verpakkingsruimte bespaart worden.

En dat niet alleen. In Italië is naar schatting 0,7% tot 1% van de totale uitstoot van broeikasgassen te wijten aan het koken van pasta. Deze uitstoot zou met de helft kunnen worden verminderd als de vorm en het kookproces worden geoptimaliseerd. Vlakke pasta met oppervlaktestructuur heeft een grotere verhouding tussen oppervlak en volume en kan sneller worden gekookt dan pasta met een binnenholte, zoals bijvoorbeeld macaroni.

Pasta ziet er dan in de winkel niet meer zo aantrekkelijk uit, maar deze innovatie zorgt op zijn minst voor een verrassende maaltijd.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Duitse Isar Aerospace voert eerste testvlucht uit met Spectrum-raket

Duitse Isar Aerospace voert eerste testvlucht uit met Spectrum-raket

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-03-2025
(productnews)
Het Duitse ruimtevaartbedrijf Isar Aerospace voerde deze week zijn eerste testvlucht uit met zijn Spectrum-raket. Hoewel de...
Het Duitse ruimtevaartbedrijf Isar Aerospace voerde deze week zijn eerste testvlucht uit met zijn Spectrum-raket. Hoewel de raket slechts dertig seconden in de lucht bleef en uiteindelijk neerstortte, spreekt het...
Lucht & Ruimtevaart / 31-03-2025
Lees meer

Spinnend, draaiend licht zou de volgende generatie elektronica kunnen aandrijven

(productnews)
Onderzoekers hebben voortgang geboekt in het oplossen van een decennia-oude uitdaging op het gebied van organische...
Onderzoekers hebben voortgang geboekt in het oplossen van een decennia-oude uitdaging op het gebied van organische halfgeleiders en nieuwe mogelijkheden geopend voor de toekomst van elektronica. De onderzoekers, onder leiding...
Algemeen / 31-03-2025
Lees meer

Bambu Labs combineert 3D-printer met lasersnijder en -graveerder

(productnews)
Bambu Labs lanceert de H2D, een nieuwe 3D-printer die in verschillende opzichten afwijkt van zijn voorgangers. Zo is de...
Bambu Labs lanceert de H2D, een nieuwe 3D-printer die in verschillende opzichten afwijkt van zijn voorgangers. Zo is de printer voorzien van printkop met twee spuitmonden – ook wel nozzles...
High tech / 30-03-2025
Lees meer

Clearwings en Falcon testen Cessna 150 op Kempen Airport

Clearwings en Falcon testen Cessna 150 op Kempen Airport

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 27-03-2025
(productnews)
Startup Clearwings en het studententeam Falcon van de Technische Universiteit Eindhoven voerden vorige week een publieke...
Startup Clearwings en het studententeam Falcon van de Technische Universiteit Eindhoven voerden vorige week een publieke test-taxirit met een volledig elektrisch aangedreven Cessna 150 uit op Kempen Airport. Clearwings is...
Lucht & Ruimtevaart / 27-03-2025
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven