Het plastic materiaal dat wordt gebruikt in voedselverpakkingen, levert een belangrijke bijdrage aan stortplaatsen. Het vinden van effectieve voedselverpakkingsstrategieën is cruciaal voor het behoud van een duurzame toekomst. Zo kwam men tot het ontwerpconcept om voedsel te vervormen dat plat verpakt kan worden om de verpakkingsruimte tijdens transport en opslag te verminderen.
Het principe is heel eenvoudig. In de fabriek wordt de pasta niet voorgevormd en gedroogd, maar voorzien van groeven. De pasta blijft plat. Eenmaal in kokend water veranderd de vorm van de pasta tot een aantrekkelijk eetbaar product.
Voor 3D-vormige pasta zoals macaroni wordt meer dan 60% van de verpakkingsruimte gebruikt om lucht in te pakken. Door flatpack-pasta te maken, zoals deze “morphingpasta” officieel heet, kan een groot deel van de verpakkingsruimte bespaart worden.
En dat niet alleen. In Italië is naar schatting 0,7% tot 1% van de totale uitstoot van broeikasgassen te wijten aan het koken van pasta. Deze uitstoot zou met de helft kunnen worden verminderd als de vorm en het kookproces worden geoptimaliseerd. Vlakke pasta met oppervlaktestructuur heeft een grotere verhouding tussen oppervlak en volume en kan sneller worden gekookt dan pasta met een binnenholte, zoals bijvoorbeeld macaroni.
Pasta ziet er dan in de winkel niet meer zo aantrekkelijk uit, maar deze innovatie zorgt op zijn minst voor een verrassende maaltijd.