Het is een andere verrassende manier om voedsel verspillen te beperken en voordelig een heerlijke maaltijd te scoren: overgebleven eten bestellen met Too Good To Go. De app startte begin dit jaar in Amsterdam en is nu ook in Utrecht gelanceerd. Binnenkort volgt Rotterdam
Consumenten kunnen met de app overtollig voedsel van winkels, restaurants en hotels bestellen en ophalen met tot 70 procent korting. De ondernemers kunnen de app dagelijks gebruiken om aan te geven welke producten ze over hebben in hun winkel. Zo wordt eten niet weggegooid aan het eind van de dag, maar gaat het naar betalende klanten. Die kunnen dan een magic box bestellen met daarin overtollige producten van winkels. Het is telkens een verrassing wat er in de box zit.
“Het verschil maken we door de samenwerking. We brengen ondernemers met de uitdaging van derving samen met buurtbewoners die hun steentje willen bijdragen aan de vermindering van voedselverspilling”, aldus Joost Rietveld, country manager van Too Good To Go Nederland.
De impact op voedselverspilling in retail en foodservice leidt uiteindelijk ook tot meer bewustwording thuis, verwacht Rietveld. Voedsel verspillen is onnodig en staat hoog op de agenda. We verspillen in Nederland tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton eten per jaar. Wereldwijd komt een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd uiteindelijk niet op het bord terecht.
Op de Too Good To Go-app, die gratis is te downloaden in de App Store en Google Play Store, staan op dit moment ruim 100 locaties in Amsterdam en Utrecht waar consumenten eten kunnen bestellen en betalen. Hieronder zijn vestigingen van biologische supermarkt Ekoplaza, Vlaamsch Broodhuys, foodmarkt Landmarkt en maaltijdwinkel Stach, twee formules die met regionale leveranciers werken. Ook de restaurants Kukeluku en Eerlijk Amsterdam en Oma’s Soep geven in de app aan wat zij in hun keuken overhebben. Oma’s Soep bereidt soepen van overtollige partijen groenten van supermarkten en groenteboeren en bezorgt deze bij lokale instellingen, bedrijven en bij consumenten aan huis.
.
Uitbreiden naar landelijk
De app wil eind dit jaar met winkels en horeca in de meeste Nederlandse steden in alle provincies samenwerken en zo de hoeveelheid verspild voedsel in Nederland drastisch terug dringen.
Too Good To Go maakt het voor iedereen gemakkelijk om bij te dragen aan minder verspillen, zowel voor de ondernemer als voor de consument. Joost Rietveld: “Door het voorkomen van voedselverspilling zo gemakkelijk en toegankelijk mogelijk te maken kan iedereen een bijdrage leveren en kunnen we echt een impact maken.”
Over Too Good To Go
Too Good To Go, eind 2015 in Denemarken opgericht door een groep vrienden, is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf dat zich in Denemarken, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zwitserland en nu ook in Nederland inzet om voedselverspilling te voorkomen.
Het concept wil het voor consumenten mogelijk maken om tegen lage prijzen goed eten te kopen dat anders zou worden weggegooid. De klanten besparen tegelijkertijd geld op goede voeding terwijl de deelnemende bedrijven extra verdienen aan producten die ze anders zouden moeten verspillen.