Factories of the Future zijn bedrijven die niet alleen volop inzetten op digitalisering, talentontwikkeling, slimme processen maar ook op duurzame producten. Ze gaan doordacht om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. De winnaars krijgen de titel voor een periode van drie jaar. Na afloop daarvan moet een nieuwe audit daarom uitwijzen of de titel kan worden verlengd.
Vijf bedrijven kregen de award Factory of the Future voor het eerst. Het gaat om VCST Industrial Products (SintTruiden), farmabedrijf Sanofi (Geel), chocoladefabrikant Barry Callebaut (Wieze, Lebbeke), metaalbedrijf Altachem (Harelbeke) en fabrikant van aardappelspecialiteiten Pomuni Frozen (Ranst). De winnaars ontvingen hun award uit handen van Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw.
Vier andere maakbedrijven konden hun eerder behaalde titel verlengen. Het gaat om Audi Brussels
(Vorst), TotalEnergies (Ertvelde), Vandemoortele (Izegem) en Daikin (Oostende). Dit laatste bedrijf
doet dit al voor de derde keer. In negen jaar is de selecte kopgroep van meest toekomstgerichte
productiebedrijven in België daarmee uitgegroeid tot een club van 53 ondernemingen. “Ook de vier maakbedrijven die hun titel verlengen, willen we vandaag uitdrukkelijk feliciteren om hun volgehouden inspanningen. Belangrijk voor Factories of the Future is immers niet alleen de bestemming, maar ook de reis.” Dat zegt Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.
“Momenteel gaat het om meer dan 600 bedrijven die werken op de transformatieassen die hen
sterker maken als productiebedrijf. Het is dus de ambitie om de komende jaren de groep van 53
Factories of the Future nog groter te maken en tegelijk alle andere bedrijven aan te zetten om stap
voor stap te groeien in maturiteit. De 7 transformatie-assen van onze methode zijn zeker niet alleen
voor grotere bedrijven relevant, ook iedere MKB-productiebedrijf kan ermee aan de slag.” Dat zegt Herman Derache, managing director van Sirris. Sirris is het collectief centrum van de technologische industrie in België
Een van de bedrijven die zich vanaf dit jaar Factory of the Future mag noemen, is VCST Industrial Products. VCST verhuisde onlangs naar een gloednieuw gebouw. Het bedrijf is daardoor volop in ontwikkeling. Zo is bijvoorbeeld de productielijn volledig geautomatiseerd. Hun sterke punt is dat deze leverancier aan de automobielsector zijn centrum van onderzoek en ontwikkeling naast zijn productie-eenheid heeft. Daarnaast zijn sterke punten onder meer de Digital Factory (cockpit met scherm), de advanced manufacturing (assemblage met kwaliteitsmeeting), de meetkamer met operators en de koppeling met onderzoek en ontwikkeling.
Ook Sanofi is sinds dit jaar een Factory of the Future. In de vestiging van Sanofi in Geel werken meer dan 800 mensen. Wereldwijd speelt het bedrijf een belangrijke rol voor de productie van complexe biologische geneesmiddelen voor aandoeningen van het immuunsysteem. De voorbije twintig jaar investeerde het bedrijf ruim 1,1 miljard in de ultramoderne productievestiging in Geel. Zo nam het bedrijf recent bijvoorbeeld een nieuwe productielijn in gebruik die in hoge mate is gedigitaliseerd. In line metingen en sensoren en intelligente software sturen het productieproces en de onderhoudswerkzaamheden aan. Het complexe productieproces bestaat onder meer uit het kweken van levende cellen in grote bioreactoren. Naast modulatie in testlabo’s gebeurt simulatie en analyse via een virtueel model voor procesparameters dat onder meer gevoed wordt door RAMAN-spectroscopie.
Barry Callebaut krijgt de erkenning als Factory of the Future voor zijn productiesite in Wieze, de grootste chocoladefabriek ter wereld. Die evolueerde de voorbije jaren naar een echte “smart factory”. Operators krijgen tijdens het productieproces in realtime zicht op de data van de machines waarmee ze werken. Barry Callebaut ontwikkelde daarnaast een systeem van “virtual assistance”: een soort co-pilot die ook recenter gestarte medewerkers begeleidt. Dit om de kwaliteit van de chocolade constant te houden, rekening houdend met de variaties in de natuurlijke grondstoffen. Bovendien werkte het team in Wieze de voorbije jaren ook mee aan de ontwikkeling van baanbrekende innovaties, zoals de “Ruby” chocolade en WholeFruit Chocolate.
Een MKB-bedrijf die zich met succes heeft getransformeerd tot een fabriek van de toekomst is Altachem. Bij Altachem ontwikkelen, produceren en verdelen ze PURschuimventielen, PUR-schuimpistolen en silicone pistolen, alsook bijhorende accessoires. Smart Manufacturing is een van hun sterke punten, slimme integratie van de assemblagelijnen en logistieke automatisatie, zorgen samen met de digitale aansturing en communicatie voor een uiterst efficiënte doorstroming doorheen de fabriek. Altachem beschikt over een interne afdeling onderzoek en ontwikkeling. Naast eigen ontwerpen, ontwikkelt het bedrijf in nauw overleg met de klant nieuwe producten en concepten.
Ook Pomuni Frozen wint voor het eerst de “Factory of the Future”. In de fabriek in Ranst werken ze aan de aardappel van de toekomst met een productieproces dat volledig geautomatiseerd is. Geen enkele medewerker raakt het product nog aan, vanaf de aanvoer van verse aardappelen tot het
verpakken en invriezen van de kroketjes en pommes duchesses die er van de band rollen richting retailers, groothandelaars en foodservice. De medewerkers krijgen in de plaats een meer controlerende functie. Zo kunnen operators aan de hand van tablets, smartphones en digitale kiosken het proces opvolgen en bijsturen waar nodig. Bovendien is de fabriek zodanig georganiseerd dat het team heel snel en flexibel de lijnen kan ombouwen om verschillende types aardappelproducten te produceren.
De Factories of the Future Awards zijn sinds 2015 een initiatief van de Belgische technologiefederatie Agoria, Sirris en diverse industriefederaties. Denk aan: Fevia Vlaanderen (voeding), Fedustria (textiel, hout en meubel), essenscia (chemie en life sciences). En dit in samenwerking met innovatieclusters Centexbel (textieltechnologie), Wood.be (hout en meubel) en de speerpuntclusters Flanders’ FOOD (agrovoeding) en Catilisti (chemie en kunststoffen).
Lees hier welke bedrijven vorig jaar ‘Factory of the Future’ werden.