AI kan MRI-scans sneller en betrouwbaarder maken

Leesduur: +/- 2 min.
AI kan helpen om MRI-scans betrouwbaarder te maken. Dankzij deze technologie kan de scan veel sneller gelezen worden dan met het menselijk oog.

De meeste fouten die gemaakt worden bij MRI-scans zijn nog altijd menselijke fouten. Kunstmatige intelligentie kan hier zomaar verandering in brengen, zo blijkt uit een onderzoek. AI kan scans bovendien veel sneller lezen dan mensen. Het analyseren van een hartfunctie aan de hand van een MRI-scan bijvoorbeeld, kost een menselijke dokter ongeveer dertien minuten. Met AI kan dezelfde scan in maar liefst vier seconden geanalyseerd worden.

“Cardiovasculaire MRI biedt een ongeëvenaarde beeldkwaliteit voor het beoordelen van de structuur en functie van een hart, maar veel handmatige analyses zijn heel standaard en verouderd”, zegt Charlotte Manisty, auteur van het onderzoek. “Geautomatiseerde machine learning technieken bieden de potentie om dit te veranderen en het rendement drastisch te verbeteren. We kijken dan ook uit naar verder onderzoek dat kan onderbouwen dat AI superieur is ten opzichte van menselijke analyses.

Precisie

In het Verenigd Koninkrijk, waar de studie uitgevoerd is, worden ongeveer 150.000 cardiovasculaire MRI-scans per jaar gemaakt. De onderzoekers denken dat het met het gebruik van AI mogelijk is om 54 dagen inzet van artsen te besparen in de gezondheidscentra waar de scans worden gemaakt. Daarnaast kunnen door AI menselijke fouten uit te bannen.

“Ons onderzoek laat zien dat geautomatiseerde technieken minstens net zo goed zijn als mensen en de potentie hebben om nog beter te worden. Dat gaat zorgen voor veel precisie in klinische metingen”, aldus Manisty.

Voor hun onderzoek hebben de wetenschappers een machine learning neuraal netwerk AI geleerd om de MRI-scans van bijna zeshonderd patiënten te lezen. Daarna werd de precisie van de AI vergeleken met die van een expert en trainee van 110 verschillende patiënten uit verschillende centra. Ondanks dat AI veel meer scans analyseerde, was de precisie nagenoeg gelijk.

 

Bron: Circulation: Cardiovascular Imaging.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond