AI kan nauwkeurigheid van diagnoses van hartziektes verhogen tot meer dan 90%

Leesduur: +/- 3 min.
Het Britse Ultromics wil het aantal patiënten waarbij hartziektes verkeerd of niet worden gediagnostiseerd terugdringen. Het bedrijf heeft hiervoor een systeem ontwikkeld dat met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) echografiebeelden veel uitgebreider kan analyseren dan cardiologen, wat de nauwkeurigheid van diagnoses verbetert van 80% tot meer dan 90%.
Bron foto: Pixabay / valelopardo

Bij het diagnostiseren van hartziektes wordt gebruik gemaakt van echocardiografie, een technologie waarbij met behulp van geluidsgolven het hart in beeld wordt gebracht. De medische beelden die dit oplevert worden beoordeeld door cardiologen, die hierbij slechts een klein deel van de data die in een dergelijk beeld beschikbaar is kunnen meenemen in de diagnose die zij stellen. "Op dit moment wordt slechts 80% van de diagnoses correct gesteld, wat betekent dat één op de vijf personen verkeerd wordt gediagnostiseerd", zegt Ross Upton, oprichter en CEO van Ultromics, in een interview met de BBC. 

Ontstaan uit afstudeerproject

Upton heeft het systeem in samenwerking met hoogleraar Cardiovasculaire Geneeskunde aan de Britse Universiteit van Oxford Paul Leeson ontwikkeld tijdens zijn afstudeerproject. Upton heeft hiervoor onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de Britse National Health Services (NHS). Het project heeft als doel de nauwkeurigheid waarmee hartziektes worden gediagnostiseerd te verbeteren en heeft uiteindelijk geleid tot Ultromics. 

Voor de ontwikkeling van het systeem wordt gebruik gemaakt van een database met medische beelden van de Oxford University. Medische beelden uit deze database worden geanalyseerd, waarbij met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) 80.000 verschillende punten op de beelden worden geanalyseerd. Deze metingen worden gecombineerd om patronen te creëren aan de hand waarvan verschillende vormen van hartziektes kunnen worden geïdentificeerd. Door te zoeken naar deze patronen kan het systeem op basis van medische beelden bepalen of een patiënt wel of juist niet een bepaalde hartziekte heeft. 

Diagnoses stellen aan de hand van patronen

"Wanneer een arts momenteel naar een scan kijkt, selecteert hij vijf of zes dingen op deze afbeelding om te bepalen of iemand een ziekte heeft. Ons systeem kijkt naar 80.000 dingen op een afbeelding en gebruikt AI om van deze metingen een patroon te creëren om ziektes te diagnostiseren", legt Upton uit. Veel van de 80.000 metingen die het systeem analyseert kunnen volgens Upton door artsen niet met het blote oog worden waargenomen. Door de uitgebreidere analyse die het systeem uitvoert vergroot het systeem de nauwkeurigheid van diagnoses van coronaire hartaandoeningen volgens Ultromics van 80% naar meer dan 90%. 

Ultromics wil het systeem gratis beschikbaar stellen aan de NHS. Upton wijst erop dat veel bedrijven onderzoek doen in samenwerking met de NHS, maar vaak hun uiteindelijke product in de Verenigde Staten (VS) commercieel op de markt brengen. "Wij geven ons product gratis terug aan de NHS om te helpen toekomstige innovaties te stimuleren", zegt Upton tegen de BBC. In andere markten wil Ultromics het product wel commercieel op de markt gaan brengen. 

Cardiologen ondersteunen

Upton benadrukt dat het product niet bedoeld is om cardiologen te vervangen, maar juist om hen te ondersteunen en te helpen nauwkeuriger te werken. Het systeem is al getest in klinische testen bij zes cardiologie-afdelingen, waarvan de resultaten momenteel worden gecontroleerd door experts. Indien de resultaten worden bevestigd wordt het systeem van Ultromics naar verwachting in de zomer van 2018 beschikbaar gesteld aan de NHS. 

Bron: Ultromics
Bron: BBC
Bron foto: Pixabay / valelopardo

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond