Airbus' digitale transformatie: in zee met Dassault Systèmes en Ultimaker

Leesduur: +/- 2 min.
Airbus is druk bezig met het in gang zetten van een digitale transformatie. Eerder deze week kondigde het luchtvaartconcern een vijfjarige samenwerking aan met het Franse Dassault Systèmes. Daarnaast werd Ultimaker uit Geldermalsen uitgekozen voor het leveren van 3D-printers voor Airbus' Europese faciliteiten.

Het 3DExperience-platform van Dassault gaat een grote rol spelen in de digitale transformatie van Airbus. Airbus kan hiermee alle processen integreren met Met dit platform kan Airbus zijn processen volledig integreren met één datamodel. Dat maakt het mogelijk om het Digital Design Manufacturing en Services (DDMS)-principe toe te passen in alle divisies en productlijnen. Het kan bijvoorbeeld worden ingezet bij het ontwerpen van. niewe vliegtigen. Veel stappen in het ontwerp- en productieproces kunnen naast elkaar worden uitgevoerd, waarmee Airbus de samenwerking met bijvoorbeeld productiepartners hoopt te verbeteren en kosten te kunnen besparen. Bovendien kunnen producten sneller op de markt worden gebracht.  

"We kunnen nu de manier waarop vliegtuigen worden ontworpen en gebruikt volledig veranderen en vernieuwen. Hierbij gaan wij al onze processen stroomlijnen en versnellen", zegt Guillaume Faury, president Airbus Commercial Aircraft in een persbericht. "DDMS is voor ons een 'catalyst for change'. Als Airbus willen wij een nieuw model ontwikkelen voor de Europese lucht- en ruimtevaartindustrie op basis van spitstechnologie. Ons doel hierbij is een robuuste productieomgeving creëren die een forse winst oplevert als het gaat om de snelheid waarmee wij producten ontwikkelen."

Ultimaker

Daarnaast heeft Airbus Ultimaker uit Geldermalsen uitgekozen voor het leveren van 3D-printers, Ultimaker Cura-software en materialen voor zijn Europese faciliteiten. Die worden ingezet voor het direct en lokaal produceren van tools, mallen en armaturen. Daarnaast gebruikt het de Ultimaker-printers voor het printen van lichtgewicht onderdelen met composietmaterialen. 

Jos Burger, topman van Ultimaker: "Strikte regels met betrekking tot veiligheid en certificeringen maken het produceren en inrichten van workflows gecompliceerd, vooral voor iegineers in de luchtvaartindustrie. Ik ben blij dat onze gecertificeerde oplossing en de mogelijkheid om met composietmaterialen te printen, deze engineers in staat stelt om te blijven innoveren. Het team van Airbus kan volledig rekenen op ons toegewijde wereldwijde verkoop- en partnernetwerk."

Volgens een recent Frost & Sullivan-rapport groeit de wereldwijde markt voor 3D-geprinte materialen in de luchtvaartindustrie naar bijna een half miljard euro in 2024.

 

Bron: Computable.nl/Ultimaker

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond