maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 06 december 2017

200ste NEVI PMI laat alltimehigh zien, 3 risico’s voor 2018 en een cruciale rol voor inkoop

De NEVI Purchasing Managers’ Index kent nu een mooi moment! Dit is namelijk de 200e rapportage van deze populaire economische graadmeter! Het zou mooi zijn als we op dat moment ook iets bijzonders te melden hadden. Is dat het geval? Jazeker!

 

De 200ste NEVI PMI® steeg van 60.4 in oktober naar een hoogtepunt van 62.4 in november. Dit is het hoogste cijfer sinds het begin van dit onderzoek in 2000 en overtreft het vorige record van 60.7 in februari 2011 ruimschoots. Stijgingen bij vier van de vijf PMI-componenten veroorzaakten de toename van de hoofdindex. De deelindexen voor de productieomvang (61,5), werkgelegenheid (60.6) en voorraad ingekochte materialen (57,2) bereikten bovendien een recordniveau.

De productie nam in ongekende mate toe als gevolg van een forse stijging van het aantal ontvangen nieuwe orders. Die deelindex bereikte een gedeelde tweede plaats sinds het begin van dit onderzoek in maart 2000 en was maar iets lager dan het recordniveau van februari 2011. De stijging van het aantal ontvangen nieuwe export orders was de grootste sinds februari 2011. De bedrijven breidden hun inkoopactiviteiten aanzienlijk uit, wat leidde tot een recordstijging van de voorraad ingekochte materialen. Dit zorgde voor opnieuw een grotere verlenging van de levertijden: de grootste in ruim tien en een half jaar. De groei van de werkgelegenheid bereikte een recordniveau. De inkoopprijzen stegen in de grootste mate sinds februari en de verkoopprijsinflatie bereikte het hoogste niveau in acht maanden.

Laten we dit even nog dieper analyseren:

  • Het hogere productievolume wordt verklaard door de nog steeds (al 53 maanden) stijgende vraag uit zowel binnen- als buitenland. Er is grote vraag naar hightech investeringsgoederen vanuit China, Noord- en Zuid Amerika en ook Europa. Nederland heeft bijzondere hightech bedrijven, wiens technische oplossingen zeer gewild zijn.
  • Volle orderportefeuilles verklaren de hoge bezettingsgraad in onze industrie. Meer productie betekent meer werkgelegenheid. Nu het aanbod van gekwalificeerd personeel sterk afneemt, bieden bedrijven medewerkers een vast contract (ASML voorop).
  • Meer productie betekent ook meer inkoop van basismaterialen en componenten. De forse inkoopprijsstijgingen van metalen, kunststoffen en papier leiden tot speculatie. Inkopers kopen meer in dan nodig om later niet nog meer te hoeven betalen. Dat verklaart de recordwaarde van de index ingekochte materialen.

De industrie gaat 2017 sterk afronden. En wat is het perspectief voor 2018? Zonder meer goed. Maar we zullen moeten oppassen voor oververhitting. Inflatie zal sterk gaan toenemen, als gevolg van hogere inkoopprijzen en lonen. Dat zal de vraag gaan afremmen. Hoe snel dat zal gebeuren? Daar is geen zicht op. 2018 wordt een erg interessant jaar.

Drie risico’s voor 2018:
Toenemende spanning in supply chains, het einde van de geldverruiming door de ECB en de gevolgen voor Nederland door de Brexit. Gaan Britse bedrijven op zoek naar leveranciers in eigen land? Voor een land als Nederland dat vooral leeft van export en transport zal dit relatief grote gevolgen hebben. En betekent een Brexit (hard of zacht) hoe dan ook een substantiële afname in groei.

Cruciale rol voor inkoop
Voor 2018 is het voor bedrijven belangrijk om de economie beter te gaan lezen, te voorspellen wat er kan gaan gebeuren in de toekomst, en hoe daar op te anticiperen. Want groei kan wel degelijk gerealiseerd worden zonder directe tussenkomst van extern kapitaal. Maar dan is het wel zaak dat (grotere) mkb’ers weten hoe zij waarde halen uit de keten, uit hun eigen bedrijf. Inkoop speelt hierin een cruciale rol. Wanneer een mkb’er groei wil realiseren zal hij in veel gevallen vooral proberen de omzet te verhogen door meer aandacht te geven aan de verkoopzijde. Wat de mogelijkheden zijn aan de inkoopzijde, blijft vaak onderbelicht. In veel gevallen is de benadering nog klassiek en is ‘zo scherp mogelijk’ inkopen de belangrijkste, zo niet enige focus. Daar laat de mkb’er volgens mij kansen liggen.

Door de groeiende vraag naar hightech materialen en de dominante(re) rol van China moeten bedrijven meer aandacht hebben voor Supply Risk Management. Bedrijven moeten alert blijven en gebruik maken van de kennis vanuit inkoop als het gaat om de leveringszekerheid van grondstoffen. Maar ook het inzetten van innovatieve, alternatieve leveranciers waarmee je toegang hebt tot nieuwe technologieën, grondstoffen en daarmee nieuwe verdienmodellen voor jouw organisatie mogelijk maakt.

De grondstoffenscanner die op 14 december door het Ministerie van Economische Zaken uit de pilotfase komt en waar ik, vanuit NEVI, ook aan heb meegewerkt, gaat bedrijven veel waarde bieden. Ik hoop van harte dat FME en Metaalunie leden deze grondstoffenscanner actief gaan gebruiken. Hiermee is het namelijk mogelijk te zien welke kritische grondstoffen er in een product of halffabricaat van jou zitten en worden praktische oplossingen geboden om met de risico’s om te gaan. Gezien wat er in 2018 op ons af gaat komen is dat een mooi cadeau met de feestdagen! 

 

 

Deel dit artikel

Meer nieuws

Ruim 5,2 miljoen euro financiering vanuit SolarNL voor circulaire zonnepanelen

(productnews)
Solarge ontvangt ruim 5,2 miljoen euro vanuit het Groeifonds SolarNL. Het bedrijf wil hiermee de ontwikkeling van zijn...
Solarge ontvangt ruim 5,2 miljoen euro vanuit het Groeifonds SolarNL. Het bedrijf wil hiermee de ontwikkeling van zijn circulaire zonnepanelen versnellen. Het Weertse Solarge richt zich op de productie van...
Energie / 07-01-2025
Lees meer

New Glenn-raket van Blue Origin met herbruikbare eerste trap deze week gelanceerd

(productnews)
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, lanceert deze week zijn nieuwe raket New Glenn. De raket is jarenlang in...
Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, lanceert deze week zijn nieuwe raket New Glenn. De raket is jarenlang in ontwikkeling geweest en moet de concurrentie aangaan met Starship van...
Lucht & Ruimtevaart / 06-01-2025
Lees meer

Duurzame verpakking van moerasplanten

Duurzame verpakking van moerasplanten

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 06-01-2025
(productnews)
Veenmos, riet en andere moerasplanten worden al gebruikt als bouwmateriaal, diervoeder en voedsel. Door hun lagere...
Veenmos, riet en andere moerasplanten worden al gebruikt als bouwmateriaal, diervoeder en voedsel. Door hun lagere ligninegehalte zouden veenplanten echter ook een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor hout als grondstof...
Algemeen / 06-01-2025
Lees meer

NLR werkt samen met zepp.solutions aan brandstofcel voor waterstofvliegtuig

NLR werkt samen met zepp.solutions aan brandstofcel voor waterstofvliegtuig

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-12-2024
(productnews)
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaat een samenwerking aan met zepp.solutions voor de ontwikkeling van een...
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaat een samenwerking aan met zepp.solutions voor de ontwikkeling van een brandstofcelsysteem. De samenwerking is onderdeel van een breder project, met als doel in...
Lucht & Ruimtevaart / 31-12-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven