In totaal vonden er 67 overnames plaats in de maakindustrie in het derde kwartaal van 2023. Dit is 20% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bijna ongeveer 45% van de overnames waren private equity-partijen betrokken.
Dit blijkt uit de ‘M&A Deal en Economische Update Q3 2023‘ van BDO. Het accountantsbureau wijst op kansen die de toenemende interesse vanuit private equity-partijen biedt voor maakbedrijven. Zo beschikken dergelijke partijen vaak over toegang tot kapitaal en expertise. Zo kunnen zij maakbedrijven ondersteunen bij het aangaan van strategische samenwerkingen, realiseren van schaalvergroten en waardecreatie.
Wat opvalt is dat het aandeel grensoverschrijdende fusie en overnames in de maakindustrie opnieuw is gestegen in Q3. BDO wijst op een bredere ontwikkeling waarbij buitenlandse kopers steeds vaker betrokken zijn bij deals.
Als verklaring voor deze ontwikkeling wijst BDO onder meer op de sterke reputatie van de Nederlandse maakindustrie in het buitenland. Zo staan Nederlandse maakbedrijven bekend om hun innovatieve producten van hoogwaardige kwaliteit.
Tegelijkertijd biedt Nederland een interessant vestigingsklimaat voor buitenlandse partijen. Dit is onder meer te danken aan de aanwezigheid van kwalitatief goede fysieke en digitale infrastructuur en het stabiele politieke en economische klimaat.
BDO wijst erop dat de totale Nederlandse industrie in zowel Q2 als Q3 is gekrompen. Sommige subsectoren tonen echter nog altijd groei. Denk daarbij aan de (hightech-) machinebouw, voedingsindustrie en transportmiddelenindustrie.
Bedrijven in de maakindustrie kampen met diverse uitdagingen. Zo is duurzaamheid en digitalisering van invloed op klanteisen en de wijze waarop klanten bediend willen worden.
Tegelijkertijd kamp(t)en veel maakbedrijven met verstoringen in hun leveringsketen. Onder meer door mondiale conflicten en/of tekorten aan grondstoffen. BDO waarschuwt voor de impact hiervan. Zo kan dit leiden tot productievertragingen en hogere kosten. Het accountantsbureau adviseert maakbedrijven dan ook de toeleveringsketen proactief en continu te evalueren, en indien nodig tijdig alternatieven te identificeren.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Gerd Altmann via Pixabay