Adidas wil haar gebruik van plastic drastisch terugdringen. Het sportmerk heeft aangekondigd vanaf 2024 alleen nog maar gerecycled plastic te gebruiken.
Het bedrijf maakt nu nog, met name voor kleding, veel gebruik van het zogenoemde ‘virgin’ plastic, waar onder andere polyester onder valt. Dit materiaal is zeer geschikt voor sportkleding omdat het snel droogt en weinig weegt. Adidas heeft nu aangekondigd vanaf 2024 alleen nog maar gerecycled plastic te gebruiken. Dit geldt niet alleen voor het maken van hun producten, maar ook voor alle kantoren, winkels, warenhuizen en distributiecentra van het merk. Deze beweging kan ongeveer 40 ton plastic per jaar schelen.
De kledinglijn van Adidas voor de lente en zomer van dit jaar zal al uit 41 procent gerecycled polyester bestaan. Het Duitse bedrijf verwacht bovendien een toename in de verkoop van zijn Parley schoenen, die gemaakt zijn van plastic afval dat is onderschept voor het de oceanen bereikt. Het verwacht er dit jaar vijf miljoen te verkopen, ten opzichte van 1 miljoen in 2017.
Adidas is niet het eerste bedrijf dat actie onderneemt om het gebruik van plastic te verminderen. Zo heeft Starbucks plannen om alle plastic rietjes uit zijn filialen te halen, net zoals McDonalds’ dat wil. Ook Ikea stopt met het gebruik van ‘single use’ plastic.
Hoewel plastic een goedkoop en veelzijdig materiaal is, zijn overheden en consumenten zich steeds meer bewust van de impact op het milieu ervan. Onderzoek stelt bovendien nog seeds dat er in 2050 wat betreft gewicht meer plastic dan vissen in de oceanen zal zijn. In Europa wordt gewerkt aan een belasting op ‘virgin’ plastic, wat Adidas dus ook gaat verbannen. Afgelopen januari stelde Oettinger, EU-commissaris voor begroting, een belasting op plastic voor’, zo meldt de Plastic Soup Foundation op haar website. “Daarnaast begon de fractie van de Groenen in het Europees Parlement dit jaar een campagne voor een belasting op plastic voor producenten. De verpakkingsindustrie voert tegelijkertijd een sterke lobby om alle vormen van belasting op plastic te voorkomen en bepleit uitsluitend maatregelen die op vrijwillige basis genomen worden.”
De Europese Commissie heeft afgelopen zomer al aan de industrie gevraagd om op vrijwillige basis toezeggingen te doen om het gebruik van plastic terug te dringen. “Uit de 65 beloftes die de Commissie ontving, blijkt dat de Europese recyclers in 2025 ten minste 10 miljoen ton gerecycled plastic kunnen aanbieden.” Het probleem is echter dat er ‘slechts’ 5 miljoen ton gerecycled plastic gevraagd wordt, zo meldt de website. “Producenten van plastic willen alleen gerecycled plastic gebruiken als dat voldoet aan de door hen gewenste kwaliteitseisen.” Commissaris Frans Timmermans van duurzame ontwikkeling gaf eerder in een persberich aan: “We gaan nu analyseren wat de volgende stappen moeten zijn om het gebruik van gerecycled plastic te stimuleren en het gat tussen vraag en aanbod te dichten.”
Bron: CNN/Plastic Soup Foundation
Foto: PIxabay