Sinds 2015 reiken Agoria en Sirris de Factories of the Future Awards uit. Dit doen ze in samenwerking met de verschillende sector- en industriefederaties. Met de award willen de initiatiefnemers de meest toekomstgerichte productiebedrijven in België aanduiden. In acht jaar is de kopgroep van meest toekomstgerichte productiebedrijven in België daarmee uitgegroeid tot een club van 48 ondernemingen. Samen investeerden ze in de voorbije 6 jaar meer dan 1,9 miljard euro in België. De winnaars krijgen de titel voor een periode van drie jaar. Na afloop daarvan moet een nieuwe audit uitwijzen of verlenging van de titel mogelijk is.
Zes bedrijven kregen de award voor het eerst. In Vlaanderen gaat het om constructiewerkhuizen Stas in Waregem, de productiesite van medische producten van Terumo Europe in Leuven, bordenbouwer P&V Panels in Heusden-Zolder en de producent van windturbine-transmissies ZF Wind Power in Lommel. Wijnkurkenbedrijf Vinventions uit het Luikse Thimister-Clermont en farmabedrijf Takeda Belgium uit het Henegouwse Lessen, vlakbij Geraardsbergen, zijn de Waalse bedrijven. De winnaars ontvingen hun award uit handen van de Vlaamse en Waalse viceminister-presidenten Hilde Crevits en Willy Borsus.
Acht andere maakbedrijven konden hun eerder behaalde titel verlengen. Het gaat om Lavetan en E.D.&A. in Kalmthout, BMT Aerospace en TE Connectivity in Oostkamp, Duracell in Aarschot, Van Hoecke in Sint-Niklaas, Stas in Doornik en Aisin Europe in Saint-Ghislain. In totaal bestaat de groep Factories of the Future nu uit 48 bedrijven.
De titelhouders boekten tussen 2015 en 2020 meer groei qua productiviteit, omzet en jobs dan de rest van de maakindustrie. “De omzetgroei bedroeg 14 procent, zeven keer meer dan in de rest van de maakindustrie. De productiviteit steeg met 9,7 procent bij de Factories of the Future, met 5,4 procent in de maakindustrie. En bedraagt de personeelsgroei 1,5 procent in de maakindustrie, dan is dat bij de fabrieken van de toekomst liefst 13 procent.” Dat vertelt Geert Jacobs, projectleider van de Factories of the Future.
Factories of the Future investeren in digitalisering, in hun personeel, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Ze gaan doordacht om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Om de titel te behalen moeten bedrijven op de zeven transformatiedomeinen minstens vier op vijf scoren op een maturiteitsschaal. Dit gebeurt tijdens een kritische audit door onafhankelijke experts.
De winnaars werden gekozen uit een twintigtal kandidaat-bedrijven die in de finale beoordeling zat. Maar er zijn veel meer bedrijven in België die stappen zetten naar een hogere maturiteit. Dit doen ze op één of meerdere van de zeven transformatieassen. Het leidt tot een betere productiviteit en een duurzame verankering.
Herman Derache, managing director van Sirris geeft een inkijk in de maakindustrie in België. “Momenteel gaat het om meer dan 600 bedrijven die werken op de transformatieassen die hen sterker maken als productiebedrijf. Het is dus de ambitie om de komende jaren de groep Factories of the Future nog veel groter te maken. Tegelijk willen we alle andere bedrijven aanzetten om stap voor stap te groeien in maturiteit. De Factories of the Future-transformaties zijn zeker niet alleen voor grote bedrijven relevant. Ook kleine ondernemingen kunnen ermee aan de slag. De helft van de huidige fabrieken van de toekomst zijn bedrijven met minder dan 250 medewerkers.”
“Ook de acht maakbedrijven die hun titel verlengen, willen we uitdrukkelijk feliciteren om hun volgehouden inspanningen. Belangrijk voor Factories of the Future is niet alleen de bestemming, maar ook de reis.” Dat zegt Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. “Het meedingen naar een award helpt bedrijven om concreet richting en timing te geven aan hun transformaties. Maar het is natuurlijk geen einddoel. Elke bekroning kan op zich het startpunt vormen voor alweer een volgende uitdaging. Het is die mindset die onze toppers op voorsprong houdt in de industrie 4.0-race. Dit is nodig om onze maakindustrie in Vlaanderen te verankeren en tegelijk internationaal op de kaart te houden.”
Clarisse Ramakers, algemeen directeur van Agoria Wallonie, vult aan. “De digitalisering van de maakindustrie is van cruciaal belang om het concurrentievermogen ervan te verbeteren. Een FOF-bedrijf worden is een grote erkenning voor bedrijven die de Made different-methodologie toepassen. Zij spelen dan een inspirerende rol voor al diegenen die de stap nog niet hebben gezet. Dat is het doel dat Agoria hiermee nastreeft: het hele industriële weefsel overtuigen om hun digitaliseringsproces elke dag te verbeteren.”
*Agoria is de Belgische technologiefederatie.
** Sirris is het collectief centrum van de technologische industrie in België.
*** Essenscia is de Belgische federatie van de chemische industrie en van life sciences.