De grootste technologiebeurs ter wereld, CES in Las Vegas, is begin deze week van start gegaan. Ook Nederland is vertegenwoordigd met 53 startups. Welke innovaties uit ons kikkerlandje worden er getoond?
CES is de beurs waar de grootste techbedrijven ter wereld, zoals Apple, Google en Tesla, hun nieuwste innovaties en producten tonen. Maar er zijn ook veel – baanbrekende – startups van over de hele wereld aanwezig. De website nlintheusa.com heeft alle Nederlandse startups en bedrijven die zich op de elektronicabeurs presenteren op een rijtje gezet. ‘We’ doen onder meer mee in categorieën als ‘Health and Wellness’, ‘Consumer Tech’ en ‘Robotics’ en hebben zelfs de grootste landenstand van de hele beurs. Wat zijn in het oog springende startups?
AV VR en Gaming:
Sense Glove: Sense Glove uit Delft heeft een handschoen ontwikkeld waarmee een gebruiker een voorwerp in virutal reality kan oppakken en aanraken. Het apparaat dient aan de ene kant om input te geven aan de computer (door het apparaat te vertellen welke bewegingen de vingers maken) en aan de andere kant geven ze force feedback. De gebruiker krijgt daardoor het gevoel dat hij in VR een voorwerp oppakt. De eerste versie van de Sense Glove is bedoeld voor professionele ontwikkelaars, maar het bedrijf is ook van plan om een beter betaalbare versie te bouwen voor gamers.
Consumer Tech:
INVI: INVI is een armband die als zelfverdedigingsmechanisme kan dienen. De armband verspreidt een ongaangename geur die aanvallers op afstand moet houden.
Roader: Het zou zomaar kunnen dat iedereen over een paar jaar met een Roader rondloopt. Dit is een draagbare ’tijdmachine-camera’. Op het moment dat de startknop wordt ingedrukt, gaat de camera 10 seconden terug en 10 seconden die daarna komen opnemen.
SwipeGuide: Dit is een digitaal platform waarop visuele gebruikershandleidingen gecreeërd en gedeeld kunnen worden.
Travis the Translator: Deze nieuwe nieuwe manier van vertalen combineert intelligente software en speciaal ontworpen hardware om ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht de taal, met elkaar kan communiceren
eCommerce en Enterprise Solutions:
Ahrma: Ahrma, een bedrijf dat in 2016 met een ‘slimme palet’ op de markt kwam, toont op de CES haar uitgebreide actieve sensortechnologie voor transportverpakkingen. Dit maakt de supply chain transparanter.
Scalys: De door Scalys ontworpen Grapeboard is een unieke ingebouwde module voor het veiligen van elektronica uit verschillende industrieën.
Health en wellness:
IV Walk: Een draagbaar infuus om de mobiliteit van patiënten te vergroten.
Ninthway – Care Watch: Dit is een multifunctionele alarmknop die waarschuwt, herinnert, waakt en connect. Het systeem richt zich vooral op ouderen die op het platteland of op afgelegen plekken wonen. Het systeem biedt de gebruiker de gelegenheid te spreken met familie, mantelzorgers of zorginstellingen. Met behulp van sensoren kan het horloge ook zelfstandig hulp inschakelen als de gebruiker daartoe niet meer in staat is. Bijvoorbeeld wanneer het horloge een afwijkende temperatuur of hartslag signaleert. In theorie zijn er meer mogelijkheden. Huisartsen en zorginstellingen kunnen desgewenst op afstand hun cliënten volgen.
Somnox: Somnox is de eerste slaaprobot ter wereld die de slaap van gebruikers verbetert door middel van ademregulering, geluiden en zelfs een vorm van affectie.
Uvisio: Het Eindhovens UVisio heeft een klein apparaatje bedacht dat je eenvoudig op je kleren gespt en dat de hoeveelheid zonnestraling meet. Ga je over een bepaalde grens heen, dan krijgt de drager een seintje op de mobiele telefoon om opnieuw zonnebrandcrème te smeren of uit de zon te gaan.
Kids en Tech:
Hyko: Een slimme ijsbeerlamp voor ouders en kinderen.
Picoo: Picoo combineert twee dingen waar kinderen gek op zijn: interactieve technologie en buiten spelen. De spelletjes van Picoo worden gespeeld op een speciaal ontworpen device: picooTM. Het is speciaal bedacht voor buitenactiviteiten; het robuuste apparaatje kan tegen een stootje. Interactieve technologie (zoals licht, geluid en vibratie) maken het samen spelen net even wat leuker.
Smart City en Mobility:
Chargetrip: Intelligente routing voor elektrische mobiliteit.
Lightyear: Lightyear One is een elektrische auto die zichzelf oplaadt door middel van zonlicht. In de auto zijn zonnepanelen verwerkt.
Omniradar: Omniradar bouwt een ‘one-chip radar’, waar de volledige radar inclusief antennes en analoog-naar-digitaal conversie zijn geïntegreerd in één klein stukje silicium voor de 60 GHz-frequentieband. Volgens de makers is dit de eerste keer dat dit in de industrie gerealiseerd is.
Solar Monkey: Deze startup van twee jonge Nederlanders biedt software voor zonnepanelen. Daarmee kan een zonnepaneel-systeem efficiënt ontworpen en verkocht worden en bovendien kan de exacte opbrengst van de panelen berekend worden.
Door: Kelly Bakker
Bron: nlintheusa.com/deingeneur.nl
Foto’s: Somnox, Care Watch, Picoo,.