Verkoopt en levert uw maakbedrijf grote orders? Dan doet u er goed aan algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden te gebruiken. De meeste fabrikanten ‘hebben’ een dergelijke set wel in de kast liggen, of gebruiken voorwaarden die in de branche gebruikt worden. Wat vaker minder bekend is, is dat het ‘hebben’ van algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden in de regel onvoldoende is.
De praktijk
Vraagt u maar eens aan uw verkoopteam op welke wijze verwezen wordt naar de ‘kleine lettertjes’ en u zal versteld staan van de uiteenlopende kleine lettertjes antwoorden die u krijgt. Als advocaat contractenrecht zie ik steeds meer dat niet de ‘inhoud’, maar de ‘toepasselijkheid’ van de algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden voorwerp is van een potentieel handelsgeschil. Dat zou in mijn optiek niet nodig hoeven zijn.
Praktische tips voor uw verkoopteam
‘Wie het eerst komt, die het eerst maalt’ is het adagium dat in Nederlandse B2B relaties geldt. Wie als eerste voorwaarden ‘ter hand stelt’, mag zich erop beroepen. Internationaal geldt dat vaak andersom. Wijst u andermans voorwaarden ‘nadrukkelijk van de hand’ of doet uw koper dit, dan zijn die van tafel. Dit spel van algemene voorwaarden is voor verkoopmanagers vaak onontgonnen gebied. Doet u bovendien zaken met een grotere partij, dan zal uw verkoopmanagers de zaken vaak sluiten met een legal counsel (die het ‘spel’ wél beheerst). Voorkom dit en laat uw verkoopvoorwaarden exclusief van toepassing verklaren. Zorg ook dat wanneer u voorwaarden ontvangt, u hierover nadenkt. Tip: stuur uw eigen voorwaarden (zekerheidshalve) altijd in PDF mee bij een opdracht en ga niet zomaar produceren of verkopen als u voorwaarden van de andere kant heeft ontvangen.
Meer informatie?
MAAK Advocaten organiseert op 26 september 2019 een seminar contractenrecht over dit en vele andere onderwerpen die bij het contracteren komen kijken. U bent van harte welkom (zolang er plaatsen beschikbaar zijn). Mail naar sara.albisser@maakadvocaten.nl (deelname is kosteloos).