Fabrikanten zetten in reactie op de pandemie van het coronavirus in op industriële automatisering en digitalisering. De technologie kan hen helpen de impact van toekomstige crises te beperken.
Dit verwachten zowel GlobalData als Interact Analysis. Onderzoeksbureau GlobalData stelt dat veel maakbedrijven geen goede uitgangspositie hadden toen het coronavirus opdook. Onder meer een afnemende productie zet de sector onder druk. David Bicknell, analist bij GlobalData, verwacht dat de pandemie voor meer focus op industriële automatisering zorgt. “Na afloop zal COVID-19 zodra de economie weer aantrekt op zijn minst investeringen in fabrieksautomatisering versnellen. Dat kost echter tijd.”
Fabrikanten die in het verleden investeerden in robots, zijn nu beter in staat de productie gedurende de coronacrisis voort te zetten. Vooral doordat zij minder afhankelijk zijn van menselijke werknemers en autonomer opereren.
“Door de gevolgen van COVID-19 concentreren organisaties zich nu op noodzaak sneller te automatiseren op de middellange termijn. Niet in de laatste plaats om gaten in productiviteit op te vullen. Projecten zoals Industrie 4.0, dat zowel de digitale als fysieke wereld omvat, helpt wereldwijd tekortkomingen in de continuïteit van productiviteit aan te pakken”, zegt Bicknell. Hij spreekt over een dringende kwestie, die door COVID-19 nog dringender is geworden.
Bicknell wijst in deze context op China, waar de afgelopen jaren fors is geïnvesteerd in robots. De focus lag hierbij op collaboratieve robots, die in staat zijn veilig samen te werken met de mens. Deze investering helpen Chinese bedrijven nu de impact van de COVID-19 pandemie op zijn productie te beperken.
Interact Analysis meldt dat de pandemie problemen en risico’s in de industrie zichtbaar maakt die al langer bestaan. Het onderzoeksbureau stelt dat de pandemie maakbedrijven kan dwingen verbeteringen door te voeren op het gebied van automatisering, digitalisering en logistieke processen.
“In veel getroffen regio’s krimpt de economie sterk op de korte terug, en herstelt zodra de epidemie over is. Het is echter onwaarschijnlijk dat COVID-19 een grote impact heeft op de lange termijn. Preventie- en beheersmaatregelen van lokale overheden zijn hierbij een kritieke factor”, schrijft Interactive Analysis.
Wel stelt het onderzoeksbureau dat het coronavirus mogelijk een vergaande impact krijgt op de capaciteitsplanning en leveranciersketen van bedrijven. Met name multinationals zetten naar verwachting in op het verbeteren hun rampenplannen en het beheer van leveranciersketen.
Dit is niet verwonderlijk, want de impact van het coronavirus op wereldwijde leveranciersketen was in vroege fasen van de uitbraak al groot. Interactive Analysis wijst op Apple, dat vertrouwt op ruim 700 toeleveranciers wereldwijd waarvan de helft in China is gevestigd. Het Amerikaanse techbedrijf meldde op 18 februari de productie met 10% te verlagen door de impact van het coronavirus. Een ander voorbeeld is de automotive industrie; uit gegevens van UBS Group blijkt dat China automotive onderdelen goed zijn voor ongeveer 27% van de productie van de wereldwijde automotive industrie. Sommige Japanse en Zuid-Koreaanse automerken zagen zich door de impact van het virus genoodzaakt de productie van modellen terug te schroeven of zelfs stop te zetten.
Meer informatie over de bevindingen van GlobalData is te vinden in het rapport ‘COVID-19 Impact on Industrial Automation – Thematic Research‘. De analyse van Interact Analysis is hier te vinden.
Auteur: Wouter Hoeffnagel