Eerste duurproef alternatief voor hoogovens van start
Tata Steel in IJmuiden heeft onlangs de eerste duurproef van zes maanden met de nieuwe technologie HIsarna gestart. Volgens hen hét duurzame alternatief voor het hoogovenproces. Met deze doorbraaktechnologie kan de hoeveelheid energie en de CO2-uitstoot van een staalbedrijf met minimaal 20% gereduceerd worden. En in combinatie met afvang en opslag van CO2 kan de uitstoot daarvan zelfs met minimaal 80% worden gereduceerd!
Na deze duurtest breekt de volgende fase aan van het ontwerpen, bouwen en testen van een installatie op industriële schaal. Deze installatie wordt op de site ontwikkeld en getest.
Hightech aan zee
Directievoorzitter Theo Henrar van het IJmuidense staalbedrijf is razend enthousiast over de nieuwe technologische ontwikkeling. Hij vertelt: “De nieuwe Nederlandse regering heeft grote ambities als het gaat om het realiseren van een innovatieve circulaire economie die geen CO2 uitstoot. Voor een verdere verlaging van die uitstoot in de staalindustrie is een echte doorbraaktechnologie nodig. Volgens ons is deze nieuwe technologie het begin van een nieuwe industriële revolutie, waarin CO2-reductie en circulariteit centraal staan. Een van de paradepaardjes van ons bedrijf, mag ik wel zeggen!”
Het enthousiasme van Henrar spat er bijna vanaf: “Het is hier echt hightech aan zee. Zodra de technologie commercieel beschikbaar is, kan deze wereldwijd worden toegepast. Tot op heden is er nog geen project gerealiseerd op dat gebied, maar deze nieuwe technologische ontwikkeling zou daar verandering in kunnen gaan brengen. Door onze ligging aan de kust ligt het voor de hand om de CO2 op te slaan in gasvelden op zee.”
Duurzaamheid centraal
Duurzaamheid staat centraal in de strategie van het staalbedrijf. Tata Steel wil, mede met dit alternatief, bijdragen aan het realiseren van de benodigde verduurzaming van de maatschappij en het creëren van een daadwerkelijk circulaire economie. Dat doet het bedrijf niet alleen door procesinnovaties, maar ook door productinnovaties, zoals lichter én sterker staal voor auto’s, waarmee die niet alleen veiliger, maar ook nog eens zuiniger worden.
HIsarna versus hoogoven
In het traditionele hoogovenproces worden ijzererts en kolen eerst voorbewerkt tot grote brokken om in de hoogoven te kunnen worden gestapeld. Bij de nieuwe technologie is die voorbewerkingsstap niet langer nodig: ijzererts en kolen worden in poedervorm in een reactor geïnjecteerd om vloeibaar ruwijzer te maken. Doordat een volledige processtap kan vervallen, wordt er 20% minder energie gebruikt en 20% minder CO2 uitgestoten. Er is nog maar één fabriek nodig om vloeibaar ruwijzer te maken, met slechts één schoorsteen.
Doordat de nieuwe installatie nagenoeg zuivere CO2 produceert, kan die relatief eenvoudig worden afgevangen en opgeslagen, bijvoorbeeld in lege gasvelden op de Noordzee. En door deze oplossing is er zelfs sprake van een CO2-reductie van minimaal 80% en een fabriek geheel zonder schoorstenen! Henrar: “De R&D-afdeling van Tata Steel heeft laten zien dat de nieuwe technologie werkt. Er is zelfs al staal geproduceerd van ruwijzer uit de nieuwe installatie.”
Mogelijkheden en prestaties
De mogelijkheden van de nieuwe technologie beperken zich niet alleen tot het aanzienlijk reduceren van het energiegebruik en de CO2-emissies. HIsarna leidt volgens het staalbedrijf ook tot lagere emissies van fijnstof, zwaveldioxide en stikstofoxide. Verder kan in de nieuwe installatie schroot worden gerecycled en kunnen meer bijproducten van het staalproductieproces opnieuw worden ingezet. Daarbij kun je ook nog eens stoffen als zink terugwinnen uit het proces. Voor de staalindustrie is er naast het overbodig maken van een van de huidige productiestappen ook nog het voordeel dat je een breder palet aan grondstoffen kunt inzetten dan in een hoogoven. Dan kun je als staalproducent met goedkopere en beter beschikbare grondstoffen dezelfde hoge kwaliteit staal maken.
Door: Janet Kooren