Ondernemers in de industrie verwachten in 2018 in totaal 25 procent meer te investeren in materiële vaste activa dan in 2017. In 2016 is er 8 miljard euro geïnvesteerd in de industrie, waarvan het grootste deel in machines. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwe cijfers.
De verwachtingen van producenten zijn in de voorjaarsenquête nog wat positiever dan een halfjaar eerder. Bij de vorige meting, aan het einde van 2017, verwachtten ondernemers in de industrie nog 16 procent meer in 2018 te gaan investeren dan in 2017. Ze gaven toen ook aan dat de investeringen in 2017 naar verwachting 19 procent hoger uit zou komen dan in 2016. Het gaat om investeringen in materiële vaste activa die in het verslagjaar in gebruik genomen worden, zoals gebouwen, machines, vervoersmiddelen en computers.
Nederlandse bedrijven in de industrie hebben in 2016 bijna 8 miljard euro geïnvesteerd, 2 procent minder dan in 2015. In 2015 en 2014 waren de investeringen van de industrie hoger dan een jaar eerder.
In de industrie werd in 2016 veruit het meest geïnvesteerd in machines (ruim 68 procent). Bedrijfsgebouwen vormden het tweede investeringsdoel (15 procent). Bedrijven in de industrie investeerden relatief weinig in vervoersmiddelen (4 procent) en het minst in de aankoop van grond.
In totaal investeerden Nederlandse bedrijven in 2016 iets meer dan 49 miljard euro. Ook dat is iets minder dan in 2015, toen het totaal voor het eerst boven de 50 miljard euro uitkwam. In 2015 en in 2016 was het aandeel van de investeringen door de industrie een zesde van de totale investeringen in materiële vaste activa.
Nederlandse bedrijven exclusief de industrie investeerden in 2016 het meest in vervoersmiddelen (25 procent). Ook werd er veel geïnvesteerd in machines en gebouwen (23 en 22 procent, resp.). Het betrof hier zowel bedrijfsgebouwen als woningen.
Uit een publicatie van ABN AMRO bleek eerder dat de groei van de industrie, ondanks meer onzekerheid, op peil blijft. Het industrieel vertrouwen is goed, maar de groei in activiteit neemt wel enigszins af. De exportgroei vlakt af, vooral naar gebieden buiten de eurozone. De bezettingsgraad in de industrie staat begin 2018 weer op pre-crisis niveau.
Uit het rapport kwamen nog een aantal bevindingen naar voren:
– Ondernemers in de industrie blijven optimistisch over de bedrijfsactiviteit. Deels komt dit door de nog steeds goed gevulde orderportefeuilles bij veel bedrijven en de aanhoudend sterke vraag vanuit het buitenland. Ook de economische prognoses voor de komende twee jaar brengt het sentiment naar een hoger plan.
– Het sentiment vlakt echter wel iets af in een aantal branches. De toegenomen onzekerheid wordt vooral gevoed door de oplopende spanningen op internationale markten.
– De arbeidsmarkt blijft het grootste punt van zorg: daar zien ondernemers de meeste belemmeringen voor groei. En ondanks dat het sentiment over de personeelssterkte in veel branches hoog staat, vlakt hier het optimisme in sommige branches af.
Bron: CBS/ABN AMRO