De wereldwijde investeringen in halfgeleiders zijn dit jaar met 34% gestegen. Dit is de sterkste stijging die de chipmarkt doormaakt sinds 2017, toen de totale omzet van de markt met 41% steeg. In totaal investeren partijen in 2021 zo’n 152 miljard dollar in chips.
Dit blijkt uit cijfers van IC Insights die het heeft verzameld voor de 25ste editie van The McClean Report, dat in januari 2022 wordt vrijgegeven. Het rapport omvat onder meer historische gegevens over de CAPEX in verschillende segmenten van de IC-markt, evenals vooruitzichten op de toekomst.
Dat de vraag naar chips groot is, is geen verrassing. Wereldwijd is op dit moment een fors chiptekort. Onder meer de automotive sector ondervindt hiervan veel hinder. Verschillende autofabrikanten zagen zich al genoodzaakt hun productie tijdelijk (deels) stil te leggen door het tekort.
Als we kijken naar de totale omzet in absolute cijfers is de wereldwijde omzet het hoogst ooit. 2021 doorbreekt met 152 miljard dollar het record dat in 2020 werd gevestigd van 113 miljard dollar, meldt IC Insights. De investeringen zijn als volgt verdeeld over de verschillende segmenten waaruit de markt bestaat:
IC Insights wijst erop dat foundries goed zijn voor 35% van alle chipinvesteringen in 2021. Foundries zijn halfgeleiderfabrieken. Sinds 2014 zijn foundries goed voor de hoogste investeringen van alle segmenten van de markt, met twee uitzonderingen: 2017 en 2018. In deze jaren gingen investeringen in DRAM en flash-geheugen aan de leiding. IC Insights noemt investeringen in foundries van groot belang en noodzakelijk. Dit aangezien de vraag naar chips die geproduceerd zijn met geavanceerde technologieën blijft stijgen.
De grootste chipfabrikant ter wereld is Taiwan Semiconductor Manifacturing Company (TSMC). Het Taiwanese bedrijf is goed voor 57% van de 53 miljard dollar die dit jaar in foundries wordt geïnvesteerd. Ook Samsung investeert fors. IC Insights stelt dat Samsung in staat is gebleken de technologische roadmap van TSMC te evenaren. Het Zuid-Koreaanse bedrijf blijft inzetten op het weghalen van leidende chipleveranciers bij zijn Taiwanese concurrent.
Ook wijst IC Insights erop dat chipfabrikant SMIC door de Chinese overheid is geselecteerd voor de levering van een groter deel van de chips voor de Chinese markt. SMIC is echter op een Amerikaanse zwarte lijst is geplaatst, wat de realisatie van deze plannen bemoeilijkt. IC Insights verwacht dat de CAPEX van SMIC dit jaar met 25% daalt tot 4,3 miljard dollar. Hiermee is het bedrijf goed voor zo’n 8% van de investeringen in foundries wereldwijd.
IC Insights verwacht dat alle segmenten van chipmarkt in 2021 een sterke dubbelcijferige groei noteren. De investeringen in foundries en het segment MPU/MCU chips groeien naar verwachting beide met 42% en noteren hiermee de grootste groei. De segmenten analoog/anders (41%) en logic chips (40%) volgen.
Met het oog op het chiptekort wil de Europese Commissie meer chipproductie naar Europese bodem halen. Onder meer subsidies moeten hieraan bijdragen. Verschillende partijen zijn in gesprek over de bouw van Europese chipfabrieken, waaronder Intel, TSMC en Samsung.
Meer informatie is beschikbaar in de 2022-editie van ‘The McClean Report — A Complete Analysis and Forecast of the Semiconductor Industry’. Het rapport wordt in januari 2022 gepubliceerd.
Auteur: Wouter Hoeffnagel