De CHIPS and Science Act is ondertekend door de Amerikaanse president Joe Biden. Via de wet maakt de Amerikaanse overheid een bedrag van maar liefst 52 miljard dollar vrij voor het stimuleren van chipproductie en -onderzoek op Amerikaanse bodem.
Net als de Europese Unie (EU) wil de VS zijn afhankelijkheid van buitenlandse chipfabrikanten afbouwen. Dit is een reactie op het wereldwijde chiptekort van de afgelopen jaren, wat in diverse sectoren voor problemen zorgden. Denk daarbij aan de automotive-sector, maar ook aan diverse andere branches zoals de land- en tuinbouw. Ook huishoudelijke apparaten, gameconsoles en computer zijn of waren moeilijker leverbaar.
De CHIPS and Science Act maakt subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor bedrijven die op Amerikaanse bodem chips willen produceren of hiernaar onderzoek willen doen. Het is nog niet bekend aan welke regels partijen moeten voldoen om hierop aanspraak te kunnen maken. Deze regels moeten nog worden opgesteld.
Bij de ondertekening van de wetgeving waren diverse topfunctionarissen van chip- en techbedrijven aanwezig. Het ging daarbij onder meer om AMD, HP, Intel, Lockheed Martin en Micron.
De laatst genoemde kondigde afgelopen week nog aan een bedrag van 40 miljard dollar, omgerekend zo’n 39 miljard euro, te investeren in een nieuwe chipfabriek in de VS. Micron investeert het bedrag tussen nu en 2030.
De fabriek is specifiek toegespitst op de productie van geheugenchips. De nieuwe chipfabriek moet een flinke impuls betekenen voor de productie van geheugenchips in de VS. Waar op dit moment zo’n 2% van de wereldwijde productie van geheugenchips in de VS plaatsvindt, moet de nieuwe chipfabriek van Micron dit percentage vergroten tot 10%.
Met behulp van de CHIPS and Science Act wil de Amerikaanse overheid onder meer startups op het gebied van chips sneller laten innoveren tegen lagere kosten. Ook verwacht de VS dat de subsidies en belastingvoordelen tot veel nieuwe banen gaat leiden en de toeleveringsketens van Amerikaanse partij versterkt.
Onderdeel van de CHIPS and Science ACT is daarnaast de bouw van een nieuwe supercomputer. Dit moet de eerste ‘zettascale’ supercomputer ter wereld zijn. De supercomputer moet zo’n duizendmaal sneller zijn dan de snelste supercomputer die momenteel beschikbaar is.
De Europese Commissie zet net als de Amerikaanse overheid in op het stimuleren van chipproductie op eigen bodem. De commissie presenteerde in februari de European Chips Act. In totaal wil de Europese Commissie een bedrag van ruim 43 miljard euro vrijmaken voor het versterken van de Europese chipproductie. Dit budget moet afkomstig zijn uit zowel publieke als private investeringen. Een kwart moet afkomstig zijn uit publieke middelen, terwijl de private sector de overige driekwart moet inbrengen.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: axonite via Pixabay