Het kabinet zet in op een verduurzaming van de industrie. De verdere stijging van de energieprijzen zet de industrie, de verduurzaming en de strategische en economische positie van Nederland onder druk. Verduurzaming moet tegenwicht bieden aan de hogere energiekosten. Het kabinet presenteert hiervoor het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie.
Dat schrijft minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat mede namens minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenleving aan de Tweede Kamer. De focus ligt in de verduurzamingsplannen op bedrijven die veel aardgas en elektriciteit gebruiken bij de productie of als grondstof. Dergelijke partijen kunnen steeds moeilijker concurreren met bedrijven of import uit landen die lagere energieprijzen kennen. Het kabinet meldt zich zorgen te maken over deze situatie. Het onderzoekt een aanpak die bedrijven meer zekerheid en stabiliteit biedt op de langere termijn.
De structureel hoge energieprijzen en energiesubsidies die andere landen beschikbaar stellen zorgen voor uitdagingen. Het kabinet stelt dat minder produceren, het verplaatsen of stopzetten van productie door marktomstandigheden hoort bij een gezonde marktdynamiek. Ook kan de verminderde beschikbaarheid van energie leiden tot een snellere verduurzaming en energiebesparing bij bedrijven.
Tegelijkertijd maakt het kabinet zich zorgen over de impact van de huidige energieprijzen op duurzaamheidsdoelen evenals de strategische en economische positie van Nederland. Zo schakelen bedrijven terug of overwegen hun productie naar het buitenland te verplaatsen.
Minister Adriaansens: “Nederland heeft de energie-intensieve industrie hard nodig. Zonder basischemie geen microchips of medicijnen. Zonder meel, dranken en zuivelverwerking is een deel van de supermarkt leeg. En zonder staal, aluminium en zink staan de hightech industrie, defensie-industrie en mobiliteit stil. Daarom wil ik risicovolle, strategische afhankelijkheden van andere landen op dit vlak vermijden.”
Het compenseren van de gestegen energiekosten voor de industrie is kostbaar. Ook vreest het kabinet ernstige verstoringen van de markt door subsidies en een verdere stijging van de energieprijzen. Dit aangezien de vraag naar aardgas daarmee toeneemt en de prikkel om te verduurzamen wegvalt.
Het kabinet ziet een blijvende oplossing in het versneld verduurzamen van de industrie. Want hoe sneller Nederland en de EU verduurzamen en hun afhankelijkheid van fossiele energiebronnen afbouwen, des te sneller het herstel van de concurrentiepositie van Nederland.
Het kabinet zet hierop met het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie. Dit programma geeft onder meer voorrang aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet voor zaken die maatschappelijk prioriteit kennen. Ook wil het kabinet op Europees niveau de krachten bundelen voor het afbouwen van de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen en versterken van de concurrentiepositie.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: annca via Pixabay