De European Steel Association (EUROFER) heeft, samen met andere Europese energie-intensieve industrieën, een masterplan gepresenteerd voor een competitieve transformatie naar een CO2-neutrale circulaire economie in 2050. De publicatie van het plan volgde na maanden intensief werk tussen de Europese Commissie en elf grote Europese productiesectoren.
“Dit masterplan beschrijft verschillende concrete beleidsprioriteiten”, zegt Alex Eggert, algemeen directeur van EUROFER. “Hieronder vallen bijvoorbeeld de opzet van markten voor klimaatneutrale- en circulaire economieproducten, steun voor de demonstratie op industrieel niveau van baanbrekende technologieën en toegang tot concurrerend geprijsde lage of CO2-neutrale energie.”
Europese industrieën zijn onze partners als het gaat om het bereiken van klimaat- en circulariteit-obstakels’, zei Elżbieta Bieńkowska, Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs Commissioner tijdens de presentatie. “Een klimaatneutrale economie is niet alleen een must voor toekomstige generaties, maar representeert ook gigantische kansen op het gebied van innovatie, economische groei en het creëren van banen.”
Energie-intensieve industrieën zoals cement, keramiek, chemicaliën, ferro- en non-ferrometalen, meststoffen, glas, kalk, papier en raffinaderijen, bieden meer dan 2,6 miljoen directe banen in de Europese Unie en leveren miljoenen indirecte banen op. De staalindustrie in de EU, met alleen al 320.000 werknemers, is verantwoordelijk voor bijna 2,3 miljoen indirecte en geïnduceerde Europese banen. Deze industrieën ondersteunen de belangrijkste waardeketens van Europa op gebieden zoals automotive, machines, constructie en energietechnologie.
De impact van deze industrieën op het milieu blijft echter onverminderd groot, ondanks dat emissies sinds 1990 met 36% zijn afgenomen. Er is geen enkel onderdeel van de economie dat op dit gebied meer heeft gereduceerd. “De industrie heeft te lang gezegd dat het behalen van ambitieuze klimaatdoelen die door de EU zijn bepaald, te ingewikkeld dan wel te duur waren. Maar de realiteit is dat we alle mogelijke middelen nodig hebben om klimaatverandering aan te pakken”, zegt Eggert. “Europese bewoners eisen het. De planeet en onze toekomstige generaties eisen van ons dat we samen actie ondernemen.”
Het Masterplan bidet verschillende opties voor mogelijke oplossingen die verder ontwikkeld moeten worden. Bestaande beleidsbepalingen moeten in lijn komen met de principes die in dit rapport uiteen zijn gezet. Als deze geimplementeerd worden, zullen de meest efficiente oplossingen uitgerold worden. Eén van de belangrijkste boodschappen van het masterplan – hoewel niet expliciet daarin verwoord – is dat klimaatbeheersing – en dit houdt in dat energie-intensieve industrieën CO2-neutraal moeten worden – een gedeelde verantwoordelijkheid is van de industrie, beleidsmakers en de maatschappij. Het plan is niet alleen in de letterlijke zin – het is ook een proces voor een beter begrip onder belanghebbenden over wat nodig is om de overgang naar een koolstofarme toekomst een succes te maken. Als het werkt, zou het win-win zijn voor zowel de industrie als de samenleving als geheel. ”
Bron: Eurofer