Sealing Valley – dat moet de naam gaan worden van de Nederlandse variant van Silicon Valley. Een omgeving waar kennis, creativiteit en ondernemerschap samenkomen. Het Nederlandse Beele Engineering is de initiatiefnemer en drijvende kracht achter deze nieuwe kennisomgeving.
In tegenstelling tot Silicon Valley zal het in Sealiing Valley niet gaan om halfgeleiders en computers maar om afdichtingstechniek die bedoeld is om onze woon- en werkomgeving te beschermen tegen brand en water. Al meer dan veertig jaar lang doet het Achterhoekse bedrijf onderzoek naar rubbersoorten die brandwerend zijn. Een opmerkelijke keuze want rubber zoals we dat bijvoorbeeld kennen van autobanden, brandt als een fakkel. Toch slaagde het bedrijf erin waarbij het rubber ook nog eens water-, rook- en gasdicht bleek te zijn. Het heeft er in de afgelopen decennia toe geleid dat het bedrijf een ongekend groot aantal patenten op haar naam heeft staan.
De rubbersoorten worden ingezet voor afdichtingssystemen waarmee de openingen voor kabels en buizen door wanden en vloeren worden ‘afgedicht’. Dat afdichten is niet zomaar iets; per slot van rekening moet het product dat nú wordt ingezet ook nog zijn werk doen als over 50 jaar brand uitbreekt. Om daar zeker van te zijn, doet het bedrijf uit Aalten op grote schaal onderzoek. Eigen laboratoria en een eigen brandlab waar dagelijks toekomstige situaties worden nagebootst, geven die zekerheid.
Sealing Valley is bedoeld om de kennis die zo is opgebouwd beter toegankelijk te maken. Voor studenten, bedrijven, overheden en ieder ander die op een of andere manier betrokken zijn of zich betrokken voelen bij brandveiligheid. Dat er veel te vertellen valt, blijkt wel uit de omvang van Sealing Valley. In totaal omvat het kennis- en expertisecentrum 45.000 vierkante meter: goed voor 9 voetbalvelden. Naast kennisopbouw en kennisoverdracht zal ook een deel van de productie van het bedrijf hier worden ondergebracht. De oplevering van het eerste deel van Sealing Valley staat gepland voor eind 2018.