Nederlandse bedrijven en uitvinders dienden in 2024 in totaal 7.054 octrooiaanvragen in bij het Europees Octrooibureau (EOB). Hiermee staat Nederland binnen de Europese Unie (EU) op de derde plaats wat betreft octrooiaanvragen.
Dit blijkt uit de Octrooi-index 2024 van het EOB. Wereldwijd staat Nederland op de achtste plaats. Aan de leiding gaan de Verenigde Staten met 47.787 aanvragen, gevolgd door Duitsland met 25.033. Japan rondt de top drie af met 21.062 aanvragen, op de voet gevolgd door China met 20.081 aanvragen. Zuid-Korea staat op de vijfde positie met 13.107.
Wereldwijd is het aantal aanvragen vanuit Hong Kong met 12,2% het hardst gestegen. De grootste daler is Saudi-Arabië, dat 21% minder aanvragen indiende.
Meeste Nederlandse aanvragen gerelateerd aan medische technologie
De meeste octrooiaanvragen uit Nederland waren gerelateerd aan medische technologie, met in totaal 741 aanvragen. Philips was binnen deze sector opnieuw de grootste aanvrager.
De sterkste groei is te zien in het aantal octrooiaanvragen gerelateerd aan macromoleculaire chemie en polymeren. Het aantal aanvragen is met 24,6% gestegen ten opzichte van 2023. Ook de chipsector laat een sterke groei zien (+19,7%). Vanuit de levensmiddelenchemie daalde het aantal aanvragen juist het sterkst (-20,8%).
Meer aanvragen rond computertechnologie
Steeds meer octrooiaanvragen zijn gerelateerd aan computertechnologie. Het aantal aanvragen rond dit onderwerp is met 4,8% gestegen.
Ook is er steeds meer aandacht voor ontwikkelingen rondom schone energie. Zo is het aantal octrooiaanvragen rondom elektrische machines, apparaten en energie met 8,9% gestegen. Het aantal aanvragen gerelateerd aan batterijtechnologie steeg met 24%.
Philips is grootste aanvrager van Nederland
Philips is opnieuw de grootste aanvrager van octrooien vanuit Nederland. Wereldwijd staat het bedrijf op de 11de plaats met 1.231 aanvragen. Signify volgt op de 23e plaats met 742 octrooiaanvragen. Binnen de top 10 Nederlandse aanvragers van octrooien laat chipbedrijf NXP Semiconductors de grootste groei zien; het bedrijf diende 479 aanvragen in, wat 29,5% meer is dan een jaar eerder.
Wereldwijd is Samsung de grootste aanvrager van octrooien met 5.107 aanvragen. Huawei volgt met 4.322 en LG met 3.623 aanvragen.
Bij kwart is vrouwelijke uitvinder betrokken
Bij een kwart van de Nederlandse octrooiaanvragen was in 2024 een vrouwelijke uitvinder betrokken. Nederland bevindt zich hiermee in de Europese middenmoot; het gemiddelde ligt binnen de Europese Unie (EU) op eveneens 25%.
Unitaire octrooien zijn sinds 2023 beschikbaar. Deze octrooien geven uitvinders in 18 EU-lidstaten octrooibescherming met slechts één aanvraag bij het EOB. Onder Nederlandse uitvinders is deze vorm van octrooi steeds populairder.
“Ondanks politieke en economische onzekerheden, dienden Europese bedrijven en uitvinders vorig jaar meer octrooiaanvragen in, wat hun technologische kracht en hun voortdurende investeringen in R&D onderstreept”, meldt EPO-voorzitter António Campinos. “De octrooi-gegevens van het EPO vormen een duidelijke wegwijzer voor industrie-, beleids- en investeringsprioriteiten. Zoals de rapporten van Draghi en Letta waarschuwen moet Europa om wereldwijd concurrerend te blijven zijn innovatie-ecosysteem versterken en meer doen om uitvinders te helpen hun uitvindingen te schalen en commercialiseren, vooral op kritieke gebieden zoals groene technologieën, AI en halfgeleiders.”
Meer informatie over de Octrooi-index 2024 is hier beschikbaar.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Pexels via Pixabay