Het is een goed begin voor Nick Wilderink en Stein de Haan, oprichters van de Gelderse startup Nectar. Ze wonnen met hun 3D-kunststofprinter Nectar One niet alleen de RapidPro Startup Award maar haalden ook een investering van meer dan een miljoen euro binnen.
Dat Nectar onlangs op de RapidPro vakbeurs de Startup Award won, was eigenlijk al een teken aan de wand: ze hebben een veelbelovend product gemaakt. De jongens hadden dan ook een belangrijk doel voor ogen toen zij aan de slag gingen met de ontwikkeling van een nieuwe 3D-printer, de Nectar One. Het moest er een worden die makkelijk in gebruik en onderhoud is en zodoende voor veel doelgroepen en in veel branches inzetbaar is.
Om dat gebruiksgemak te bewerkstelligen was het nodig dat de printer modulair werd gebouwd. Daar hebben de twee met een vrijwillig team aan gewerkt. Ze ontvingen daarvoor subsidies van verschillende instanties en dat leidde mede tot de productie van Nectar One. De printer moet het gat vullen tussen grote industriële printers en desktop printers. Hij kan worden toegepast in industrieën als automotive, medisch en ruimtevaart.
De Nectar One is opgebouwd aan de hand van acht kernmodules:
1. Een lineair zelf stellend aandrijfsysteem met door vezels versterkte tandriemen
2. Een touch logo aan de bovenkant om de deur mee te openen. Verder gaat de bediening van de printer draadloos.
3. RFID unit voor materiaalherkenning . Vooralsnog wordt alleen het eigen fabricaat filament (zoals PLA, ABS, HIPS en PET-G) herkend.
4. Automatisch openend deursysteem
5. Een circulair actief koolstof en HEPA-filter om fijne stofdeeltjes en chemische geurtjes buiten de longen van de gebruiker te houden
6. Materiaaltoevoer door geïntegreerde sensoren
7. Verwarmd printbed met vier afzonderlijk in te stellen temperatuurzones
8. Printkop
Elke module kan binnen een paar minuten worden gedemonteerd en vervangen met alleen een schroevendraaier. De afzonderlijke modules moeten ervoor gaan zorgen dat in de toekomst van tevoren duidelijk wordt waar onderhoud nodig is. Dit om te downtime van de machine voor de gebruik zo kort mogelijk te houden.
In tegenstelling tot veel andere 3D printers wordt de Nectar One aangedreven met een delta-aandrijving in plaats van cartesian aandrijving. Een voordeel daarvan is dat de delta-aandrijving voor alle assen werkt met dezelfde aandrijving, terwijl voor de cartesian elke as een eigen aandrijving heeft. Daardoor kan de Nectar One, in combinatie met het juiste materiaal, veel sneller zijn.
Volgens Wilderink en De Haan is de softwaremodule van de 3D printer overigens minstens net zo belangrijk als de hardware. NectaWare, zoals de software wordt genoemd, is in nauwe verbondenheid met de printer zelf ontwikkeld. In de software hebben de jongens ook een virtuele helpdesk en videotutorials verwerkt.
Dat de Nectar One is opgevallen in de markt is duidelijk. Zo heeft het Nederlandse bedrijf Teijn Aramid de Nectar One in gebruik genomen voor het 3D printen van jigs & fixtures voor gebruik in hun machinepark. Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost) en TIIN Capital (The Informal Investors Netwerk) kondigden onlangs aan samen ruim 1 miljoen euro te investeren in Nectar One. Dit geeft Nectar de gelegenheid om de productie van zijn 3D printer op te schalen en meer te investeren in bijvoorbeeld marketing en een distributienetwerk. Ook gaan de twee oprichters op zoek naar bedrijven en scholen die met hen ‘de grenzen van de technologie willen opzoeken’.
Door: Kelly Bakker
Bron foto’s: Nectar