Nederland is een maakindustrie-opleiding rijker: in Noordoost-Brabant is de Winfabriek opgericht. Dit is een praktijkgerichte opleiding voor een carrière als procesoperator in de maakindustrie.
De Winfabriek is ontstaan naar aanleiding van een samenwerking tussen WeCoPe, Nieuwebaan.nl en IBN. “We signaleerden de afgelopen tijd dat het steeds lastiger wordt om de juiste kandidaten te vinden voor de maakindustrie”, aldus Rick Feldkamp van arbeidsbemiddelaar Nieuwebaan.nl. “Vanaf de opdrachtkant wordt steeds meer kennis gevraagd en andersom hebben kandidaten geen zin meer in een langdurige theoretische opleiding. De mensen die nu nog aan het werk zijn in de maakindustrie, zijn veelal 50-plus of Oost-Europees, doelgroepen die de komende jaren van de arbeidsmarkt zullen verdwijnen. Zodoende zal er op termijn een tekort aan goed opgeleid personeel ontstaan.”
Vorig jaar kwam Feldkamp in contact met een aantal consultants die toevallig veel kennis hadden over de maakindustrie, waaronder op het gebied van lean en procesverbeteringen. “Zij kwamen bovendien op heel veel plekken en wisten zodoende ook waar behoefte aan is. Samen hadden we vrij snel het idee van de Winfabriek op papier. Daarna kwam de praktische uitdaging. We wilden graag een pragmatische opleiding neerzetten; leren op de werkvloer en daadwerkelijk aan de machines staan. Daar heb je natuurlijk flink wat faciliteiten voor nodig. Het doel was om in een grote bedrijfshal een minifabriek op te zetten. We zochten daarom naar een partner die in ons idee geloofde en een samenwerking wilde aangaan.”
In oktober kwamen ze in aanraking met IBN, eveneens een arbeidsbemiddelaar maar wel een met een groot eigen productiebedrijf. Inmiddels wordt de opleidingshal van 300 m2 (in Oss, red.) ingericht naar een complete productielijn en eind deze maand start de eerste opleiding. In de omgeving wordt met vertrouwen naar de Winfabriek gekeken; het ontving onder meer een subsidie van de provincie Noord-Brabant en een investering van de Kracht van New Business Oss.
De opleiding onderscheidt zich met name door de selectieprocedure die eraan vooraf gaat. Feldkamp: “De mens staat daarin voorop. We kijken niet zozeer naar de basiscompetenties en kennis iemand al heeft, maar vooral wat de bereidheid is om te leren en of de kandidaat de vaardigheden heeft om te kúnnen leren.” Kandidaten starten met intakegesprek met een recruiter en daarna een docent. Als die gesprekken positief zijn, komt de kandidaat intern in een groepje van 8 tot 10 personen en worden er onder andere gedragsoefeningen gedaan. Op basis daarvan wordt een persoonlijk ontwikkelplan opgesteld en pas daarna kan iemand met de opleiding starten.
Er wordt bij de Winfabriek niet alleen gezocht naar ‘traditionele’ maakindustrie-medewerkers. “We richten ons ook op instromers of omscholers en mensen die uit een heel ander vakgebied komen. Denk bijvoorbeeld aan dames van begin 40 die een paar jaar thuis hebben gezeten, weer graag aan het werk gaan, maar hun laatste opleiding wat verwaarloosd hebben. Ook kijken we naar meer dan alleen de proceskant; we brengen ook administratieve, financiële en marketingfuncties onder de aandacht.”
De aanmeldingen voor de opleiding lopen nog niet storm, maar dat heeft een reden. “We hebben de afspraak gemaakt dat zowel Nieuwebaan.nl als IBN eerst zelf kandidaten aanleveren. Bij IBN werken 4200 mensen dus daar zitten natuurlijk ook potentiële kandidaten tussen. Met de eerste groep kunnen we gaan ondervinden welke kinderziektes er nog zijn. Vanaf volgende week starten we met social media campagnes en zullen we de opleiding breder in beeld brengen.” Feldkamp hoopt daarmee ook wat te doen aan het negatieve imago dat de maakindustrie de laatste jaren heeft gekregen. “Er wordt nog steeds gedacht dat het gaat om werken in een suffe fabriek, waar je vieze handen van krijgt. Wij willen, onder andere met filmpjes, laten zien dat er veel meer mogelijkheden zijn binnen de maakindustrie.”
Uiteraard zullen ook nieuwe technieken zoals 3D-printen en robotisering niet ontbreken. “Binnen de minifabriek in Oss zit een ‘experience room’ waarin we een wereld van mogelijkheden hebben gecreëerd. We presenteren daar op allerlei manieren, met name ook digitaal, de fabriek van de toekomst. Daar wordt duidelijk dat je tegenwoordig ook kennis moet hebben van innovatieve apparatuur.”
De opleiding kent drie niveaus: basis, operator A en operator B. De onderscheidende factor daarin is de mate van zelfstandig werken. “De basis is een opleiding waarmee je in de procestechniek aan de slag kunt. Maar op de achtergrond zijn er al plannen om de opleiding uit te breiden naar andere vlakken, zoals logistiek. Maar laten we eerst maar eens bij het begin beginnen.”
Door: Kelly Bakker
Bron: de Winfabriek