maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 22 juli 2024

Onderhoud- en servicebedrijven presteren in Q2 bovengemiddeld; machinebouwers juist ondergemiddeld

De prestaties van de MKB-maakindustrie variëren sterk. Zo presenteren onderhouds- en servicebedrijven evenals engineering- en adviesorganisaties bovengemiddeld. Machinebouwers scoren juist slechter dan gemiddeld.

Dit blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het tweede kwartaal van dit jaar. Gemiddeld is de Stand van de MKB-maakindustrie – het saldo van alle positieve en negatieve antwoorden op de vragen van de Economische Barometer – aan het einde van Q2 gelijk aan het langjarig gemiddelde van de Economische Barometer.

Orders uit binnenland in grote lijnen gelijk

Wat betreft orders vanuit eigen land is er nauwelijks groei zichtbaar ten opzichte van Q1. Zo is bij een kwart van de bedrijven het aantal binnenlandse orders gestegen, terwijl deze bij een evengrote groep juist is gedaald. Bij de helft is geen verandering zichtbaar. Machinebouwers en met name verspanende bedrijven zagen hun orderpositie in Q2 sterker afnemen dan gemiddeld in de MKB-maakindustrie.

Tegelijkertijd is de waardering van de ordepositie binnenland met 18% gestegen dan het afgelopen halfjaar. Koninklijke Metaalunie meldt dat 37% van de bedrijven tevreden is over de binnenlandse orderpositie, terwijl 19% dat niet is.

De verwachtingen voor het derde kwartaal zijn aanmerkelijk positiever dan de afgelopen jaren. Zo verwacht ruim een derde een toename van de binnenlandse orderpositie in het derde kwartaal. De gemiddelde orderportefeuille in weken is in Q2 toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal en bedraagt nu 11,8 weken. Dit is bijna een week meer dan aan het einde van Q1.

Meer export

Ook de orderpositie buitenland is voor het eerst weer bij meer respondenten toegenomen dan afgenomen. Zo meldt 35% van de exporterende bedrijven dat hun portefeuille is gegroeid. Een kwart meldt dat deze juist is afgenomen. Plaatbewerkers zijn daarbij bovengemiddeld positief.

44% van de respondenten meldt dit kwartaal te exporteren. Van de exporterende partijen meldt 6% tot 10% van hun omzet uit export te halen. Bij de overige 38% ligt dit gemiddeld op 46%. Meer ondernemers zijn positief over hun exportpositie. Zo geeft 35% aan tevreden te zijn, terwijl 23% meldt ontevreden te zijn. Onder deze laatste groep zitten relatief veel machinebouwers, meldt Metaalunie.

De verwachtingen wat betreft orders vanuit het buitenland zijn positief. Zo verwacht 34% meer orders binnen te halen, terwijl 16% juist minder orders uit het buitenland verwacht. Opvallend daarbij is dat machinebouwers het meest positief zijn over het volgende kwartaal.

Hogere prijzen

De prijzen van MKB-maakbedrijven stijgen. Zo meldt 22% van de bedrijven de verkoopprijs in Q2 te hebben verhoogd. 8% verlaagde juiste de prijzen.

Ook trekken bedrijven meer personeel aan. Gemiddelde werken bij MKB-maakbedrijven 19 medewerkers. Hiervan beschikt 16,8 fte gemiddeld over een vaste aanstelling, terwijl 2,2 fte een flexibel contract heeft. In percentages betekent dit dat 12% van de medewerkers over een flexibel contract beschikt.

Minder vast personeel en meer vacatures

Als we kijken naar de gehele MKB-maakindustrie is de hoeveelheid vast personeel in Q2 met 6% gedaald ten opzichte van Q1. Bij 11% van de organisaties werken juist meer werknemers met een vast contract. Per saldo gaat het om een toename van 5%.

Ook het aantal vacatures stijgt. Waar enkele kwartalen de hoeveelheid vacatures juist terugliep, is het aantal in de eerst helft van 2024 juist gestegen. Eind 2023 had 44% van de respondenten minimaal één vacature uitstaan. Dat geldt inmiddels voor 54% van de bedrijven. Gemiddeld staan al langere tijd 2 tot 2,5 vacatures open per bedrijf, wat in Q2 is gestegen tot 2,8.

Meer winst

De winstgevendheid van MKB-maakbedrijven stijgt. Zo meldt twee derde winst te maken, terwijl 10% verlies maakt. De overige 22% speelt quitte. Ook de ontwikkeling van het bedrijfsresultaat is in Q2 verbeterd ten opzichte van Q1. In het eerste kwartaal nam het bedrijfsresultaat af bij per saldo 11% van de bedrijven. In Q2 neemt het bedrijfsresultaat per saldo juist bij 2% van de bedrijven toe.

Dat is ook terug te zien in de waardering van ondernemers van hun bedrijfsresultaat. Zo staat 36% van de ondervraagde MKB-maakbedrijven positief tegenover hun bedrijfsresultaat, ten opzichte van 28% aan het einde van Q1.

De verwachtingen omtrent het bedrijfsresultaat voor het derde kwartaal zijn iets positiever. 29% verwacht dat het bedrijfsresultaat verbeterd, terwijl 16% juist slechtere bedrijfsresultaten verwacht.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: X3 via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Koninklijke Jaarbeurs en FPT-VIMAG verlengen samenwerking voor TechniShow tot en met 2030

(productnews)
Met veel trots kondigen Koninklijke Jaarbeurs en FPT-VIMAG aan dat zij hun succesvolle samenwerking rondom TechniShow...
Met veel trots kondigen Koninklijke Jaarbeurs en FPT-VIMAG aan dat zij hun succesvolle samenwerking rondom TechniShow verlengen met minimaal drie nieuwe edities. TechniShow, de grootste en meest toonaangevende vakbeurs voor...
Beursnieuws / 03-09-2024
Lees meer

Denen stellen plannen voor energie-eiland in Noordzee met zeker drie jaar uit

(productnews)
Deense plannen voor het realiseren van een energie-eiland in de Noordzee zijn met minimaal drie jaar uitgesteld. Het eiland...
Deense plannen voor het realiseren van een energie-eiland in de Noordzee zijn met minimaal drie jaar uitgesteld. Het eiland komt er op zijn vroegst pas in 2036, maakt de Deense...
Energie / 03-09-2024
Lees meer

TenneT en batterijgigant GIGA Storage sluiten eerste tijdsduurgebonden contract

(productnews)
GIGA Storage en netbeheerder TenneT hebben de allereerste tijdsduurgebonden aansluit- en transportovereenkomst afgesloten....
GIGA Storage en netbeheerder TenneT hebben de allereerste tijdsduurgebonden aansluit- en transportovereenkomst afgesloten. Een mijlpaal die een belangrijke stap voorwaarts markeert in efficiënter gebruik van het bestaande elektriciteitsnet. Deze...
Algemeen / 02-09-2024
Lees meer

Amerikaans bedrijf plaatst kroon bij patiënt met behulp van robot

Amerikaans bedrijf plaatst kroon bij patiënt met behulp van robot

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 02-09-2024
(productnews)
Voor het eerst is met behulp van een robot geheel geautomatiseerd een tandheelkundige procedure uitgevoerd op een mens....
Voor het eerst is met behulp van een robot geheel geautomatiseerd een tandheelkundige procedure uitgevoerd op een mens. Daarbij is gebruik gemaakt van een robotsysteem dat bestaat uit een combinatie...
Medisch & Zorg / 02-09-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven