De provincie Drenthe investeert 1 miljoen euro in de maakindustrie van de toekomst. Sinds 1 oktober hebben maakbedrijven in Drenthe de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen voor het demonstreren van slimme en schone technologieën in een fabriek in Drenthe. Ze kunnen zo nuttige kennis en ervaringen delen met andere mkb's en kennisinstellingen.
Voor maakbedrijven in het mkb is het een uitdaging om innovaties op te schalen en te demonstreren, omdat dit de nodige (financiële) risico’s met zich meebrengt. Om bedrijven hierbij te helpen, biedt de provincie Drenthe de ‘Subsidieregeling Slimme Demonstratiefabrieken provincie Drenthe’, zo meldt onder andere Agro & Chemie.
Drenthe is op zoek naar goede voorbeelden voor de fabriek van de toekomst. Die voorbeeldbedrijven moeten andere mkb’ers inspireren om hun bedrijf ook slimmer en schoner in te richten. Gedeputeerde Henk Brink: “Veel bedrijven weten dat ze in moeten spelen op nieuwe ontwikkelingen als digitalisering, robotisering en de energietransitie om de concurrentie het hoofd te blijven bieden. Maar waar moet je beginnen, welke investeringen kun je het beste doen en welke apparatuur is het meest geschikt? Dat zijn vragen waar ondernemers mee worstelen. En van wie kunnen ze dan beter adviezen krijgen dan van andere ondernemers? Met deze subsidieregeling hopen we de drempel te verlagen voor de bedrijven die hierin het voortouw willen nemen.”
Er zijn wel een paar voorwaarden: om iets in de fabriek te mogen laten zien, moet er sprake zijn van een ‘bewezen technologie’ (TRL-6). De prestaties van het prototype hoeven nog niet geoptimaliseerd te zijn voor de operationele omgeving. De subsidieregeling is bedoeld voor maakbedrijven die investeren in het slimmer maken van hun productieprocessen en ook aandacht besteden aan duurzaamheid. Daarnaast moet het bedrijf ook laten zien welke activiteiten het onderneemt om kennis te delen met andere mkb’ers en eventueel ook met kennis- en onderwijsinstellingen. De demonstratiebedrijven kunnen 50% subsidie krijgen op investeringen tot een maximum van 200.000 euro per bedrijf.
Een deskundige adviescommissie toetst de ingediende aanvragen op aard en omvang van de demonstratieactiviteiten en op de ‘slimheid’ van de gedemonstreerde processen en technieken op drie criteria:
De subsidieregeling gaat op 1 oktober 2019 van start en loopt tot en met 31 maart 2020 of tot het budget is uitgeput. Daarbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.
Bron: Agro & Chemie/provincie Drenthe.