In 2021 heeft Vink Kunststoffen uit Didam het startschot gegeven voor het ReVink recyclingprogramma. Inmiddels nemen al vele kunststofverwerkende bedrijven deel aan deze ketensamenwerking. Met als doel kostbare grondstoffen weer in te zetten in de productie van ‘nieuwe’ halffabricaten.
Binnen de kaders van het ReVink programma streeft Vink naar het realiseren van een circulair proces waarbij behoud van materiaalwaarde het belangrijkste uitgangspunt is. Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:
Waardebehoud van de kunststof restmaterialen is cruciaal binnen het programma. Het uitgangspunt is dat restmateriaal van A-kwaliteit ook weer wordt ingezet voor de productie van A-kwaliteit halffabricaten. Om dit te realiseren werkt Vink samen met een selecte groep van producenten en partners. Om op die manier zo concreet mogelijk invulling te geven aan dit circulaire proces.
Bij het recyclen van kunststof restmaterialen is gescheiden inzameling van de kunststoffen belangrijk. Hiervoor krijgen deelnemers recycle kratten van 1 m3 aangeboden. Het deelnemende bedrijf dient iedere soort kunststof in een aparte krat te deponeren. Zodra de kratten zijn gevuld, haalt de logistieke dienst van Vink deze weer op en laat lege kratten achter.
In de recyclekratten mag alleen kunststof worden gedeponeerd die vrij is van chemische verontreiniging en folie. Oorspronkelijke beschermfolie mag wel op de kunststof blijven zitten. Zodra de kratten door Vink zijn opgehaald, wordt de inhoud op zuiverheid. Dit gebeurt met behulp van speciale kunststof herkenningsmachines. Na goedkeuring worden de kratten getransporteerd naar de betreffende producent en/of partner. Daar worden de reststukken verwerkt tot grondstof. Deze dienen als basis voor de productie van nieuwe kunststof halffabricaten.
Mede door technologische ontwikkelingen, is het aantal recyclebare kunststofsoorten de laatste jaren aanzienlijk gegroeid. Binnen het assortiment van Vink kunststoffen komen inmiddels de volgende kunststoffen voor recycling in aanmerking:
Een compleet overzicht van deze kunststoffen, inclusief de detaillering van welke typen voor recycling in aanmerking komen, is te vinden op de ReVink pagina van vinkkunststoffen.nl.
Inmiddels levert Vink een aantal gerecyclede kunststof halffabricaten die voortkomen uit recycleprocessen. Zo is Vinkboard recycle plaat volledig geproduceerd uit gerecycled consumentenafval en is zowel technisch als constructief een goede vervanger van hout en betonplex. Recycle kunststoffen, die ook in de maakindustrie worden toegepast zijn onder andere Vikugreen acrylaat en gerecycled Polyethyleen en Polypropyleen.
De gerecyclede Polyethyleen en Polypropyleen platen zijn volledig geproduceerd uit kunststof restafval dat door Vink bij haar klanten is verzameld. Het gaat hier om gladde zwarte platen in het formaat en dikte van 3000 x 1500 x 10 mm. De eigenschappen van deze circulaire platen zijn te vergelijken met virgin materiaal. Daarnaast laten deze platen zich ook op diverse manieren goed bewerken.