De automatisering van productieprocessen neemt wereldwijd behoorlijk toe. Er zijn inmiddels 74 roboteenheden per 10.000 werknemers in de maakindustrie. In 2016 waren dit er 66. De robotdichtheid is met 99 roboteenheden in Europa overigens het grootst van alle werelddelen.
Dit blijkt allemaal uit de 2018 World Robot Statistics, die worden samengesteld door de International Federation of Robots (IFR). De top tien van meest geautomatiseerde landen wordt gevormd door Zuid-Korea, Singapore, Duitsland, Japan, Zweden, Denemarken, de VS, Italië, België en Taiwan. Nederland volgt op een twaalfde plek.
“Robotdichtheid is een uitstekende standaard voor een vergelijking van de automatiseringsgraad van de maakindustrie in verschillende landen”, zegt Junji Tsuda, president van de Internationale Federatie van Robotica. “Als gevolg van het grote aantal robotinstallaties in Azië in de afgelopen jaren, kent deze regio de hoogste groei. Tussen 2010 en 2016 bedroeg de gemiddelde jaarlijkse groei van de robotdichtheid in Azië 9 procent, in Amerika 7 procent en in Europa 5 procent. “
Om te beginnen bij ons eigen landje: Nederland neemt de 12e plek met een robotdichtheid van 153 eenheden. Het meest geautomatiseerde land van Europa is Duitsland – derde plaats wereldwijd met 309 eenheden. Het jaarlijkse aanbod en de operationele voorraad van industriële robots in 2016 hadden een aandeel van respectievelijk 36 procent en 41 procent van de totale robotverkoop in Europa. Tussen 2018 en 2020 zal het jaarlijkse aanbod in Duitsland met gemiddeld gemiddeld 5 procent per jaar blijven groeien als gevolg van de toenemende vraag naar robots in de algemene industrie en in de auto-industrie.
Frankrijk heeft een robotdichtheid van 132 eenheden (18e plaats ter wereld), wat ruim boven het wereldwijde gemiddelde van 74 robots ligt – maar relatief zwak in vergelijking met andere EU-landen. EU-leden zoals Zweden (223 eenheden), Denemarken (211 eenheden), Italië (185 eenheden) en Spanje (160 eenheden) genieten een veel hogere mate van automatisering met behulp van industriële robots in het productiesegment. Maar onder de nieuwe regering is Frankrijk bezig met het herstellen van het concurrentievermogen in zijn productiesectoren. Dit kan tot op zekere hoogte de installatie van nieuwe robots in de komende jaren bevorderen. In 2017 zal het aantal robotinstallaties in Frankrijk naar verwachting met ongeveer 10 procent toenemen. Tussen 2018 en 2020 is een gemiddelde jaarlijkse groei tussen 5 en 10 procent waarschijnlijk.
Als het enige G7-land heeft het Verenigd Koninkrijk een robotdichtheid lager dan het wereldgemiddelde van 74 eenheden met 71 eenheden, gerangschikt op de 22e plaats. De algemene industrie heeft dringend behoefte aan noodzakelijke investeringen om de productiviteit te moderniseren en te verhogen. De lage robotdichtheid is een indicatie voor dit feit. Ondanks het besluit om de EU te verlaten, zijn er momenteel veel voorgestelde investeringsplannen voor capaciteitsuitbreiding en modernisering van buitenlandse en lokale automobielbedrijven. Het is echter niet duidelijk of bedrijven investeringen zullen belemmeren vanwege onzekerheden met betrekking tot douanerechten.
De Oost-Europese landen Slovenië (137 eenheden, 16e op de wereldranglijst) en Slowakije (135 eenheden, wereldwijd 17de rangschikking), beide hebben een robotdichtheid die boven Zwitserland ligt (128 eenheden, 19e op de wereldranglijst). De Tsjechische Republiek staat op de 20e plaats op de wereldranglijst met 101 eenheden. Robotbenodigdheden in Tsjechië en Slowakije hangen voornamelijk af van de vraag van de automobielindustrie. Slovenië is het meest succesvol in de Balkanlanden, met 60 procent van het totale robotaanbod dat voornamelijk wordt gebruikt voor de automobielindustrie (387 eenheden, 33 procent meer dan in 2015).
De ontwikkeling van de robotdichtheid in China was de meest dynamische ter wereld. Vanwege de aanzienlijke groei van robotinstallaties, met name tussen 2013 en 2016, is de dichtheid gestegen van 25 eenheden in 2013 tot 68 eenheden in 2016. Tegenwoordig staat China’s robotdichtheid op de 23e plaats wereldwijd. En de regering is van plan in 2020 door te dringen tot de top 10 meest intensief geautomatiseerde naties ter wereld. Tegen die tijd zal de robotdichtheid naar 150 eenheden stijgen. Verder is het de bedoeling om in 2020 in totaal 100.000 in eigen land geproduceerde industriële robots te verkopen (2017: 27.000 eenheden van Chinese robotleveranciers, 60.000 van buitenlandse robotleveranciers).
Wereldwijd heeft de Republiek Korea veruit de hoogste robotdichtheid in de maakindustrie – een positie die het land sinds 2010 heeft ingenomen. De robotdichtheid van het land overschrijdt het wereldwijde gemiddelde met een goede achtvoudige (631 eenheden). Deze hoge groei is het resultaat van voortdurende installaties van een hoog volume aan robots, met name in de elektrische / elektronische industrie en in de auto-industrie.
Singapore volgt op de tweede plaats met een snelheid van 488 robots per 10.000 werknemers in 2016. Ongeveer 90 procent van de robots is geïnstalleerd in de elektronica-industrie in Singapore.
Japan staat op de vierde plaats in de wereld: in 2016 werden 303 robots geïnstalleerd per 10.000 werknemers in de maakindustrie, na Duitsland op de derde plaats (309 eenheden). Japan is ’s werelds grootste producent van industriële robots: de productiecapaciteit van Japanse leveranciers bereikte 153.000 eenheden in 2016 – het hoogste niveau ooit gemeten. Tegenwoordig leveren Japanse fabrikanten 52 procent van het wereldwijde aanbod.
De robotdichtheid in de Verenigde Staten steeg aanzienlijk tot 189 robots in 2016 – het land staat op de zevende plaats in de wereld. Sinds 2010 heeft de noodzakelijke modernisering van binnenlandse productiefaciliteiten de verkoop van robots in de Verenigde Staten bevorderd. De belangrijkste aanjager van deze groei was de voortdurende trend om de productie te automatiseren om de Amerikaanse industrieën op de wereldmarkt te versterken en om de productie thuis te houden en in sommige gevallen om de productie terug te brengen die eerder naar het buitenland was verzonden. De automobielindustrie blijft nog steeds de belangrijkste klant van industriële robots met ongeveer 52 procent van de totale omzet in 2016. De verkoop van robots in de Verenigde Staten zal tussen 2017 en 2020 met gemiddeld 15 procent per jaar blijven stijgen.
De robotdichtheid in Canada is in opkomst en bereikte 145 eenheden in 2016 (13e plaats wereldwijd). De groei was vooral te danken aan installaties in de auto-industrie.
Mexico is voornamelijk een productiehub voor autofabrikanten en leveranciers van auto-onderdelen die exporteren naar de Verenigde Staten en in toenemende mate naar Zuid-Amerika. De automobielindustrie in Mexico is verreweg de belangrijkste robotklant met een aandeel van 81 procent in 2016. De robotdichtheid ligt op 33 eenheden, wat nog steeds ver onder het wereldgemiddelde van 74 eenheden ligt, 31ste op de wereldranglijst.
In Nederland wordt het belang van robotica al langer ingezien, en ons land heeft dan ook een sterke positie in de robotica-markt. Onderzoekers en bedrijven zijn sterk in het ontwikkelen van specifieke toepassingen van robotica, bijvoorbeeld in de agrarische sector. ‘We’ zijn eveneens sterk in ‘systeemdenken’ en samenwerken. Maar, er zijn ook zorgen. Investeringen, kennis en kunde zijn teveel verdeeld over regionale projecten en in het onderwijs is onvoldoende aandacht voor robotica, zo blijkt uit een recent onderzoek. In een volgend artikel gaan we verder in op de kansen voor de Nederlandse robotica.
Bron: IFR.org