Als vrouw in dienst bij een technisch bedrijf moet me toch iets van het hart. Onlangs gingen er in mijn netwerk foto’s rond van de Achema-beurs. Tot mijn verbazing stonden daarop jonge dames die in weinig verhullende kleding druk bezig waren met promotionele werkzaamheden. Bij het zien van die beelden vroeg ik me af waarom bedrijven anno 2018 in een sector die zit te springen om personeel (jong, oud, mannen én vrouwen) in vredesnaam nog steeds sexy hostesses en promotiedames inzetten?
Nederland hekkensluiter
Laten we de cijfers er eens bij pakken. In Nederland ligt het aandeel vrouwen met een technisch beroep opmerkelijk lager dan in de rest van Europa. Met 18% zijn wij de hekkensluiter. Van alle vrouwen die een technische opleiding hebben afgerond, werkt slechts 35% in de techniek. In het hogere en middensegment van de maakindustrie is het percentage vrouwen het laagst.
Te weinig rolmodellen
Volgens drs. Cocky Booij, directeur van het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO, denken veel meisjes dat techniek niets voor hen is. Ze hebben er een onduidelijk beeld van en schatten zichzelf te laag in als het om hun kennis en kunde van de bètavakken gaat. Maar waar het vooral aan schort, is dat er in ons land te weinig vrouwelijke rolmodellen zijn.
#Ilooklikeanengineer
De zoektocht naar rolmodellen deed me denken aan een Amerikaanse campagne uit 2015, opgezet om af te rekenen met de stereotypen die nog steeds bestaan als het om techneuten gaat. Het leverde diverse een leuke video’s op met jonge, trotse (veelal vrouwelijke) engineers, waaronder deze van Manhattan College: https://youtu.be/scGiZKz43jo
Techniek is voor jongens
Zou zo’n campagne ook bij ons werken? Potentieel is er voldoende. In Nederland scoren internationaal gezien zowel meisjes als jongens hoog op wiskunde. Meisjes zouden gemiddeld vanaf elf jarige leeftijd enthousiast zijn over techniek, maar al snel denken ze dat techniek meer iets is voor jongens en dat het saai en moeilijk is.
Voordelen gemengde teams
Jammer, want vrouwen bieden zeker voordelen voor een technisch bedrijf. Met gemengde teams verbeteren vaak de werkomstandigheden en de sfeer op de werkvloer. Deze teams zijn veelal creatiever en innovatiever en diversiteit heeft een positief effect op de besluitvorming. En aangezien de vraag naar technici niet alleen opgevuld kan worden met mannen, zijn vrouwen gewoon hard nodig. Redenen genoeg om vrouwen in de technische branche hartelijk te ontvangen.
Voorbeeldfunctie
Dus ben jij een vrouw en technisch? Laat je dan zien als vrouwelijk rolmodel. En beste technische bedrijven; Laten we met elkaar afspreken dat we op onze beursstands voortaan vrouwen inzetten die ervoor zorgen dat meisjes zich thuis voelen in de techniek. Voor de toekomst van de technische sector in Nederland is dat een must!