All-electric containerschepen in opkomst

Leesduur: +/- 1 min
Vorig jaar werd het door Yara Birkeland al aangekondigd: het eerste autonome, all-electric containerschip ter wereld. Als alles goed verloopt, zal deze in 2020 onder de vlag van het eerste volledig autonome scheepvaartmaatschappij Massterly de wereldzeeën bevaren.
Nog even en ook containerschepen zijn all-electric

Bron: Kongsberg

De Yara Birkeland wordt ontwikkeld in samenwerking tussen het Noorse chemiebedrijf Yara en het Noorse technologiebedrijf Kongsberg dat nauwe banden heeft met de maritieme wereld. Massterly is het resultaat van een samenwerking tussen Kongsberg en het Noorse scheepsmanagementbedrijf Wilhelmsen.

Volgens de plannen gaat Massterly autonome schepen ontwerpen en bouwen, inclusief besturingssystemen en logistieke dienstverlening. Aan land wordt gebruik gemaakt van besturingscentra waar de schepen worden gemonitord en in sommige gevallen af afstand worden bediend en bestuurd. De schepen zullen zowel in de Noorse wateren als internationaal actief zijn.

Volgens Wilhelmsen staat de ontwikkeling momenteel aan het begin maar het bedrijf verwacht in de nabije toekomst een aanzienlijke markt voor dit soort oplossingen. De verwachting is dat de aandacht in eerste instantie uitgaat naar korte scheepvaattrajecten. Daardoor zal ook sterker geconcurreerd gaan worden tussen vervoer over zee en over de weg. Naast een verbeterde efficiëntie verwacht het bedrijf vooral verlaging van emissies. Kortom, goed voor de portemonnee én het milieu!

Massterly wordt gevestigd in de Noorse stad Lysaker en is vanaf augustus volledig operationeel. De onderstaande video geeft alvast wat meer informatie.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond