Amerikaans bedrijf maakt eetbare coating voor avocado's

Leesduur: +/- 2 min.
Het kopen van avocado's is voor veel consumenten een van de grootste uitdagingen van het boodschappen doen. Het is namelijk heel moeilijk te bepalen wanneer een avocado rijp is. Zodoende belanden ook veel avocado's in de prullenbak. Een Amerikaans bedrijf heeft nu een eetbare coating ontwikkeld die avocado's voor weken langer vers houdt.

Het is de ergernis van menig avocado-eter. Je koopt de avocado rijp, maar wacht je net te lang, dan is de avocado bruin en kun je hem weggooien. Om dit probleem op te lossen, hebben Amerikaanse onderzoekers een eetbare plantaardige beschermlaag ontwikkeld. Deze is ook te gebruiken voor bijvoorbeeld appels, bananen en aardbeien. 

Zuurstof buiten

De coating is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Apeel Sciences en is sinds deze week officieel in de VS op de markt. De beschermlaag houdt water beter binnen en zuurstof beter buiten de vrucht. Deze factoren hebben veel invloed op de houdbaarheid. Apeel Sciences werkt al zo'n zes jaar aan de coating met als doel voedselverspilling tegen te gaan. De coating is gemaakt van overgebleven plantenschillen en stammen, en sluit het vocht van een avocado in zodra het opdroogt. Terwijl avocado's die naar supermarkten worden vervoerd tijdens het transport worden gekoeld, verliezen ze meestal in een snel tempo hun versheid zodra ze op de winkelvloer liggen.

"Koeling wordt doorgaans gebruikt om de productkwaliteit tijdens transport en opslag te vergroten, maar je verliest de voordelen van koeling zodra fruit in de winkelschappen of op een aanrecht ligt", zegt James Rogers, CEO van Apeel Sciences tegen Business Insider. "Met onze technologie zijn we in staat om de tijd als het ware stil te zetten." Het Amerikaanse bedrijf heeft minstens 40 miljoen dollar aan investeringen gekregen, waaronder van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Op social media wordt enthousiast gereageerd op de Apeel avocado's. Apeel Sciences hoopt de coating in de toekomst ook te gebruiken voor andere voedingsmiddelen, waaronder andere fruitsoorten en groente. In december vorig jaar verkocht de Britse winkelketen Mark & Spencer al pitloze avocado's met een eetbare schil. Het is nog niet bekend of de Apeel avocado's ook naar Nederland komen.

Bron: Business Insider.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond