Amerikaanse startup haalt 190 miljoen dollar op voor medische drones

Leesduur: +/- 3 min.
De Amerikaanse startup Zipline heeft bij investeerders 190 miljoen dollar opgehaald. Het geld wordt gebruikt om bij 2.600 zorgfaciliteiten in Rwanda en Ghana hubs op te zetten waar de drones van het bedrijf goederen kunnen afleveren.
Zipline (bron foto: Zipline)

Dit meldt CNBC. Zipline is een startup die zich specifiek richt op het vervoeren van levensreddende medische goederen naar medische faciliteiten op afgelegen locaties. De startup werd in 2014 opgericht en is gevestigd in Half Moon Bay in de Amerikaanse staat Californië, waar de technologie van het bedrijf wordt getest. Zipline beschikt wereldwijd over distributiecentra, die worden beheerd door teams van lokale operators. Naar eigen zeggen geeft het bedrijf 13 miljoen mensen wereldwijd directe toegang tot urgent medicatie. 

Rwanda

Het bedrijf is sinds 2018 actief in het Afrikaanse land Rwanda. De drones van Zipline vervoeren in dit land per dag tot 150 ladingen bloed voor bloedtransfusies naar medische faciliteiten. De drones helpen hiermee onder meer bij de aanpak van maternale sterfte, waarbij de moeder tijdens of vlak na de geboorte komt te overlijden. Cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie wijzen uit dat Afrika de hoogste maternale sterftecijfers door bloedverlies heeft ter wereld.

Op termijn wil Zipline met haar drones ook andere goederen gaan vervoeren in Rwanda. Het gaat hierbij onder meer vaccinaties en medicatie voor HIV/AIDS, malaria, tuberculose en andere levensreddende medicijnen.

Ghana

Zipline kondigde in april aan zijn activiteiten uit te breiden naar Ghana. De drones van het bedrijf gaan hier op bestellingen noodbestellingen van kritieke medische goederen leveren aan zo'n 2.000 medische faciliteiten. De focus ligt hierbij op vaccinaties. Het gaat naar verluid om het grootste netwerk van drones voor het afleveren van vaccincaties ter wereld. 

De drones opereren vanuit een viertal distributiecentra, die ieder zijn uitgerust met 30 drones. Deze drones kunnen 24 uur per dag en zeven dagen per week worden ingezet om goederen waar dringend behoefte aan is in korte tijd naar de gewenste locatie te brengen. De 2.000 faciliteiten die met deze drones worden bediend bieden zorg aan naar schatting 12 miljoen mensen. 

Het dronenetwerk van Zipline is geïntegreerd in het reguliere toeleverancierketen voor nationale zorg in Ghana. De drones moeten onder meer helpen tekorten aan vaccins bij specifieke zorgfaciliteiten snel aan te pakken. Ook wil de Ghanese overheid de drones inzetten om nationale immunisatiecampagnes te ondersteunen. Distributie met de drones wordt aangestuurd door hardware- en softwaresystemen in de vier lokale distributiecentra van Zipline. 

Samenwerking met partners

Zipline werkt bij beide projecten samen met Gavi, the Vaccine Alliance en logistiek bedrijf UPS. Gavi is een internationale organisatie die publieke en private sectoren verenigd met als doel arme landen wereldwijd toegang te geven tot vaccins. De organisatie is vanuit deze rol betrokken bij Zipline. UPS levert als partner consultancy en advies aan de startup. 

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Zipline
Bron: Gavi, the Vaccine Alliance
Bron: UPS

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond