maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 30 juli 2024

Autofabrikanten matigen verwachtingen rondom verkoop van EV’s

Steeds meer autofabrikanten lijken de verwachtingen wat betreft de verkoop van hun elektrische voertuigen (EV’s) te matigen. De nieuwste is het Duitse Porsche, dat deze week aankondigt dat zijn transitie naar EV’s meer tijd in beslag neemt dan verwacht.

Waar Porsche eerder nog aankondigde te verwachten dat 80% van alle auto’s die het in 2030 verkocht elektrische zou zijn, komt het bedrijf hier nu op terug. Het meldt aan Reuters dat de transitie naar EV’s meer tijd in beslag neemt dan eerder gedacht. De fabrikant neemt niet volledig afscheid van de doelstelling, maar stelt wel dat deze alleen haalbaar is indien de vraag vanuit klanten en ontwikkelingen in de sector dit toelaten.

Ford: ‘2030 is te ambitieus’

Porsche staat daarbij niet alleen; ook diverse andere autofabrikanten stelden de afgelopen tijd hun verwachtingen rondom EV-verkopen naar beneden bij. Ook Ford is teruggekomen op zijn EV-ambities. Het bedrijf kondigde in 2021 het doel aan om in 2030 uitsluitend nog EV’s aan klanten te sluiten. Ford noemt dit nu echter te ambitieus; topman Marin Gjaja meldt aan Autocar de doelstelling los te laten. Als reden noemt Gjaja daarbij enerzijds de vraag naar EV’s, en anderzijds onzekerheid over relevante wetgeving.

Ford biedt in Europa als EV de Mustang Mach-E en Explorer aan, waar onlangs de nieuwe Capri is bijgekomen.

GM: ‘We gaan een miljoen niet halen’

Het Amerikaanse General Motors (GM) verwacht eveneens zijn gestelde EV-ambities niet te gaan halen. Het bedrijf kondigde eerder nog aan in 2025 in de Verenigde Staten 1 miljoen EV’s te willen slijten. In een recente interview met CNBC geeft CEO Mary Barra echter aan dat dit doel niet gehaald gaat worden, aangezien de markt zich onvoldoende ontwikkeld.

“We gaan een miljoen niet halen doordat de markt zich niet ontwikkeld, maar we zullen er komen”, aldus Marra. “We worden daarbij geleid door de klant.” Een woordvoerder van GM voegt daaraan toe dat de EV-plannen van de Amerikaanse autofabrikant voortaan ‘flexibel’ zijn en gebaseerd op vraag.

Mercedes investeert in verbrandingsmotoren

Mercedes kondigde eerder nog aan in 2030 uitsluitend elektrische voertuigen te willen verkopen. Op dit doel is het Duitse bedrijf begin dit jaar al teruggekomen; het kondigde aan ook tot ver na 2030 verschillende aandrijflijnen aan te bieden.

CEO Ola Källenius meldde vorige maand aan het Duitse Wirtschaftswoche dat het bedrijf 14 miljard euro investeert in de ontwikkeling van personenauto’s. Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van EV’s en digitalisering, maar ook voor de ontwikkeling van hightech verbrandingsmotoren. Het is niet bekend welk deel van het budget op verbrandingsmotoren is gericht.

Bentley: ‘Eerste EV komt zeker jaar later’

Op de eerste elektrische Bentley moeten we eveneens langer wachten. Het Britse merk kondigde eerder aan dit model in 2025 te willen presenteren. Topman Adrian Hallmark meldt nu echter aan Automotive News Europe dat we de eerste elektrische Bentley niet voor eind 2026 hoeven te verwachten. Leveringen aan klanten vinden vanaf halverwege 2027 plaats.

Hallmark wijst daarbij onder meer op de sterke vraag naar plug-in hybrids. Denk echter daarbij aan software, waarvan de ontwikkeling langer in beslag nemen. Ook stelt Hallmark dat er binnen Bentley nog zorgen bestaan over het onderliggende platform van de EV die het wil introduceren.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Pixabay / Gerd Altmann

Deel dit artikel

Meer nieuws

300.000 subsidie voor Meer met Minder in de Maakindustrie

300.000 subsidie voor Meer met Minder in de Maakindustrie

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 22-10-2024
(productnews)
Een subsidieaanvraag voor het onderzoeksproject ‘Meer met Minder in de Maakindustrie’ is goedgekeurd door het...
Een subsidieaanvraag voor het onderzoeksproject ‘Meer met Minder in de Maakindustrie’ is goedgekeurd door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Het gaat om een RAAK MKB subsidie. Hiermee kan het...
Algemeen / 22-10-2024
Lees meer

Additive manufacturing kan lucht- en ruimtevaart groener maken

(productnews)
De doelstellingen van de Europese Commissie zijn ambitieus: de ReFuelEU luchtvaartverordening bepaalt dat de CO₂-uitstoot...
De doelstellingen van de Europese Commissie zijn ambitieus: de ReFuelEU luchtvaartverordening bepaalt dat de CO₂-uitstoot van de luchtvaart tegen 2050 met 60 procent moet zijn verminderd ten opzichte van 1990....
Energie / 21-10-2024
Lees meer

HUPICO brengt AMR’s van wheel.me in Benelux op de markt

HUPICO brengt AMR’s van wheel.me in Benelux op de markt

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 21-10-2024
(productnews)
HUPICO brengt de autonome mobiele robots (AMR’s) van wheel.me op de markt in de Benelux en Frankrijk. De AMR’s...
HUPICO brengt de autonome mobiele robots (AMR’s) van wheel.me op de markt in de Benelux en Frankrijk. De AMR’s maken van bestaande karren en rekken slimme voertuigen, die zelfstandig hun...
High tech / 21-10-2024
Lees meer

Kabinet tekent intentieverklaringen met twee bedrijven voor CO2-reductie

(productnews)
Minister van Klimaat en Groene Groei Hermans en staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu tekenden eind vorige...
Minister van Klimaat en Groene Groei Hermans en staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu tekenden eind vorige week samen met provincies en twee bedrijven intentieverklaringen voor het sneller terugdringen...
Algemeen / 15-10-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven