Het Nederlandse echtpaar Edwin en Liesbeth ter Velde staan aan de vooravond van een zeer bijzondere reis. Ze gaan binnenkort met hun eigen gemaakte auto van plastic afval naar en over de Zuidpool reizen. De auto is inmiddels naar Chili gebracht, wat het vertrekpunt zal zijn.
Met hun bijzondere project, Clean2Antartica genaamd, willen ze aandacht vragen voor het milieu. De tocht is 2300 kilometer en de twee zijn van plan om er zo’n 30 dagen over te doen. Dat is ongeveer 75 kilometer per dag. Dat lijkt weinig, maar de Solar Voyager gaat niet zo hard: de topsnelheid is ongeveer negen kilometer per uur, maar ze zijn van plan ongeveer vijf te rijden, omdat Antarctica zo ruig is.
Het echtpaar is van plan om elkaar af te wisselen aan het stuur, twee uur op en twee uur af. In de tussentijd kan even worden geslapen en moet het eten worden bereid. Om warm te blijven moeten zo’n 8500 calorieën worden genuttigd. Achter de Voyager hangen een paar aanhangwagens waarin kilo’s aan gevriesdroogd voedsel worden meegesleept.
Om met de terreinwagen over Antartica te kunnen rijden, zijn er wel een aantal dingen nodig. De Solar Voyager bevat tien zonnepanelen die de energie leveren voor de motor en verwarmingselementen die sneeuw smelten voor drinkwater. Het weinige gewicht wordt verdeeld over speciaal ontwikkelde wielen om efficiënt te kunnen rijden. “Wat begon als een puzzel van HexCores is nu een high-tech Antarctische wagen”, zo zeggen zij er zelf over op hun website. De wagen is overigens niet volledig gemaakt van plastic afval. Bepaalde onderdelen die nodig waren voor het bouwen van de auto konden niet gemaakt wordt van recyclebaar materiaal.
De uitdagende tocht wordt zoals gezegd gemaakt om aandacht te vragen voor het wereldwijde afvalprobleem. De twee maken zich zorgen over de toename van het gebruik van plastic. “We willen dat de mentaliteit verandert”, vertelt Edwin ter Velde tegen radio NPO 1. Hij vraagt zich af waarom plastic na gebruik ineens een afvalproduct wordt. “De moleculen van dat plastic zijn niet veranderd”, zegt hij, “het zit echt in ons hoofd.” Om te laten zien wat je kunt doen met plastic, liet hij de Solar Voyager bouwen, ter inspiratie.
De Ter Veldes vinden dat dat burgers initiatief moeten nemen. Het stel verbruikt zelf al jaren geen afval meer. “Van de overheid hoeven we het niet te verwachten”, denkt Edwin, die erop wijst dat wetten vaak lang duren. Ook bedrijven doen het niet, denkt hij, behalve als de consument hen ertoe dwingt. Het kan klein beginnen, vindt Liesbeth: “Ga gewoon een keer met aan katoenen tas naar de bakker”, zegt ze, “of met een glazen pot naar de markt voor je noten.”
De reis naar Antarctica moet ook volledig afvalloos. Op het continent mag niks achtergelaten worden: ook ontlasting moet mee terug, vertelt Liesbeth. “Het is daar zo koud, dat poep blijft liggen”, legt ze uit. “Knoop in de zak en weer mee naar het vaste land.”
In november gaat de expeditie van start, omdat het op Antarctica dan zomer is. Zomer is nogal een relatief begrip, zo blijkt, want de verwachtte temperatuur is -30. Voor die tijd gaan ze nog ‘oefenen’ in een temperatuurkamer. Ook de Voyager heeft al geoefend: afgelopen voorjaar maakte hij al een tocht op IJsland.
Bron: Clean2Antartica/NPO 1