Om bepaalde milieuvraagstukken te kunnen oplossen, richten steeds meer bedrijven zich op biobased materialen, materialen die uit de natuur worden gehaald. Bandenfabrikant Vredestein heeft onlangs een racefietsband gepresenteerd die gemaakt is van paardenbloem-rubber. De Nederlandse Wageningen University werkte mee aan het project.
Tijdens de Eurobike in Friedrichshafen, eind augustus, toonde bandenfabrikant Vredestein een prototype van de Fortezza Flower Power, een racefietsband die gemaakt is van rubber uit de wortels van Russische paardenbloemen. Deze innovatie is mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen onder andere Vredestein en de Wageningen University & Research (WUR) binnen het EU onderzoekproject DRIVE4EU. De fietsband is in het ontwerp voorzien van een unieke groene ’toplaag’, waardoor hij goed de herkennen is en wat het natuurlijke karakter benadrukt.
De Fortezza Flower Power is de eerste fietsband ter wereld die werd gemaakt van het natuurrubber uit de wortels van de Russische paardenbloem, officieel Taraxacum koksaghyz geheten. De planten die gebruikt zijn voor deze specifieke serie prototype banden zijn wel Nederland verbouwd en geoogst.
Vredestein en de WUR zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en eerste industrialisatie van dit speciale natuurrubber, dat inmiddels getest is in diverse ‘compounds’: mengsels van natuurrubber en andere stoffen die banden specifieke eigenschappen geven. Elke keer als het proces van rubberextractie verbeterd werd, werd ook direct een kwaliteitsverbetering van het rubber vastgesteld. Hierdoor heeft het rubbermateriaal dat voor deze racefietsband is gebruikt, meer grip op de weg dan traditionele compounds. Dit is te danken aan de hogere concentratie van natuurhars in deze natuurrubber variant.
Apollo Vredestein (de moedermaatschappij van het merk Vredestein) is een van de industriële partners in het DRIVE4EU project, dat gericht is op de ontwikkeling van de productieketen van natuurrubber en inuline uit Russische paardenbloem. DRIVE4EU staat voor ‘Dandelion Rubber and Inulin Valorisation and Exploitation for the EU’. Het DRIVE4EU consortium bestaat uit acht industriële partners en vijf onderzoekorganisaties, die samen een brede kennis en expertise inbrengen: van bioscience tot productontwikkeling. Het project, dat al in 2014 van start ging, wordt gecoördineerd door Wageningen University & Research. De betrokkenefn hopen dat Europese landen dankzij de resultaten van DRIVE4EU in de nabije toekomst minder afhankelijk worden van de import van natuurrubber uit rubberbomen en tegelijk inspelen op het mondiaal dreigende tekort aan rubber.
‘De kwaliteit van natuurrubber kan nog steeds niet worden nagebootst door synthethisch rubber, dat uit aardolie gemaakt wordt’, zegt dr. Ingrid van der Meer, coördinator van het DRIVE4U project. ‘Natuurrubber wordt in meer dan 50.000 producten toegepast, denk aan vliegtuig- en autobanden, tochtstrips, medische apparatuur en condooms. We kunnen dus niet zonder natuurrubber.’ De Russische paardenbloem is de eerste nieuwe bron van natuurrubber die is gevonden na de Zuid-Aziatische rubberboom.
De Universiteit van Wageningen doet al langer onderzoek naar biobased materialen. ‘Wageningen Food & Biobased Research richt zich op het ontwikkelen van hernieuwbare materialen zoals bioplastics, thermosets en op agrovezels gebaseerde materialen en producten. Om te kunnen concurreren met op aardolie gebaseerde materialen werken we in onze laboratoria direct voor industriële partners aan verbetering van eigenschappen bijvoorbeeld op het gebied van hitte- en vochtbestendigheid. Daarnaast ontwikkelen we biobased polymeeradditieven, zoals weekmakers en stabilisatoren. We doen dit vaak één-op-één voor het bedrijfsleven maar ook in grote Europese en nationale onderzoeksprogramma’s zoals het Biobased Performance Materials (BPM) Programma .’
Door: Kelly Bakker
Bron: WUR