Bamboescheut van 400 meter

Leesduur: +/- 2 min.
Als er nou één architectenkantoor is dat zich onderscheidt in hoogbouw dan is het de Amerikaanse firma Kohn Pedersen Fox (KPF) wel. Het bedrijf heeft veel van 's werelds hoogste wolkenkrabbers op haar naam staan. Hoogbouw die zich in veel gevallen ook nog eens onderscheidt door het opvallende ontwerp. Dat geldt ook voor het nieuwste project van het bedrijf: het kogelvormige kantoorgebouw van China Resources dat als kers op de taart bekroond is met een kathedraalachtige hal waar het licht overweldigend naar binnen komt.
Wolkenkrabber of bamboescheut

Het nieuwe hoofdkantoor van China Resources in Shenzhen krijgt een hogote van 400 m.

Het nieuwe hoofdkantoor van China Resources bevindt zich in Shenzhen, China. Met een hoogte van 400 m behoort het tot één van de hoogste gebouwen ter wereld. Naast het hoofdkantoor van China Resources zijn in het gebouw ook woningen, winkelruimte en openbare voorzieningen ondergebracht.

Het ontwerp van de nieuwbouw roept associaties op met De Gherkin (de augurk) in het financiële centrum van Londen. Het gebouw in Shenzen is geïnspireerd op winterse bamboescheuten. Maar niet alleen het ontwerp van het gebouw springt in het oog. Opvallend is ook de constructie. Het hoofdkantoor van China Resources wordt gevormd door een lichte maar stabiele buis in een draagbalkconstructie. De taps toelopende vorm geeft het gebouw iets sculpturaals. Met prefab-kolommen en stalen eenheden worden interieurs mogelijk die volledig kolomvrij zijn. Tegelijkertijd komt de gebogen symmetrie van de toren zo beter tot zijn recht. De 56 verticale kolommen vervlechten zich over de volledige hoogte van het gebouw meerdere malen om uiteindelijk aan de top samen te smelten in één punt.

De top van de toren bestaat uit een grote  kegelvormige hal die te vergelijken is met een kathedraal en de hemel lijkt aan te raken. Van hieruit heeft de bezoeker schitterend zicht op de stad of een betoverende uitzicht naar boven. Volgens de architecten is de nieuwbouw één van de weinige wolkenkrabbers ter wereld waar bezoekers het hoogste punt kunnen bezoeken.

Het hoofdkantoor van China Resources is de op twee na hoogste wolkenkrabber in Shenzhen. In de stad zijn de afgelopen jaren tal van wolkenkrabbers gepland en gebouwd, zoals het hoofdkantoor van Foster + Partners Merchants Bank, BIG's Shenzhen Energy Mansion en het Ping An Finance Centre van KPF, het hoogste gebouw in de stad.
 

 

 

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond