Bewegende spieren van lopers in beeld gebracht tijdens Marathon Eindhoven

Leesduur: +/- 3 min.
Philips en Usono hebben het draagbare echoapparaat Lumify in combinatie met de nieuwe ProbeFix Dynamic getest tijdens de Marathon Eindhoven. De combinatie maakt het mogelijk met behulp van echografie bewegende spieren te monitoren. Tijdens de marathon maakten vier deelnemers gebruik van de nieuwste versie van de ProbeFix Dynamic.
Het draagbare echografiesysteem Lumify van Philips (bron foto: Philips)

Echografie is een beproefde methode om met behulp van geluidsgolven onder meer spieren in beeld te brengen. Van belang hierbij is dat het echografieapparaat zo stil mogelijk wordt gehouden om de kwaliteit van de gemaakte beelden te waarborgen. Dit levert in de praktijk uitdagingen op. Zo ligt een patiënt nooit helemaal stil, wat de kwaliteit van de beelden beïnvloedt. Ook is echografie hierdoor traditioneel niet geschikt om bewegende spieren in beeld te brengen. 

ProbeFix

Usono is een Nederlands bedrijf dat is opgericht door een drietal alumni van de TU Eindhoven (TU/e). Het bedrijf heeft een apparaat ontwikkeld genaamd ProbeFix, waarmee de kop van echografiesystemen langere tijd op een bepaalde plek kan worden gefixeerd. Dit levert allerlei voordelen op. Zo wordt de kop zeer stil gehouden, wat de kwaliteit van de gemaakte beelden verbeterd. Ook hoeft de kop niet langer handmatig op een bepaalde plek te worden gehouden, wat het comfort voor artsen verbeterd en het mogelijk maakt langere opnames te maken. Daarnaast wordt ook het comfort van de patiënt verhoogd, aangezien deze niet langer volledig stil hoeft te liggen en zich dus - tot zekere hoogte - vrijer kan bewegen. 

Naast de ProbeFix heeft Usono de ProbeFix Dynamic ontwikkeld. Dit is een aangepaste variant van de ProbeFix die specifiek is gericht op het in beeld brengen van bewegende spieren. Met de ProbeFix Dynamic richt Usono zich op meerdere toepassingen, zoals het in beeld brengen van spieren van sporters tijdens trainingen en het monitoren van spieren tijdens hersteloefeningen. Het product wordt gecombineerd met een draagbaar echografiesysteem, wat het mogelijk maakt spieren op iedere locatie te bekijken.

Lumify van Philips

Een voorbeeld van zo'n draagbaar echografiesysteem is Lumify van Philips. Dit Nederlandse bedrijf stelt dat voor echografische diagnostiek niet altijd de meest hoogwaardige echografische apparatuur nodig is. In sommige gevallen is het vooral van belang snel en op locatie een diagnose te kunnen stellen. Om dit mogelijk te maken biedt Philips Lumify aan. Dit draagbare echografiesysteem kan worden aangesloten op een Android smartphone of tablet. De beelden die het echografieapparaat maakt kunnen via een speciale app direct op een mobiel apparaat worden bekeken. iOS wordt momenteel niet ondersteund. 

Tijdens de Marathon Eindhoven hebben Philips en Usono het draagbare echografiesysteem Lumify gecombineerd met de ProbeFix Dynamic van Usono. De bedrijven konden hierdoor elke kilometer een echo-filmpje van tien seconden maken van de bovenbeenspieren van vier deelnemers. Doordat beide systemen licht en draagbaar zijn, kunnen lopers de echografieapparatuur tijdens de marathon relatief eenvoudig meedragen. 

Impact op het menselijk lichaam

Met behulp van de gemaakte beelden willen Philips en Usono de impact van intensief sporten op het menselijk lichaam beter in beeld brengen. “De resultaten zullen ons meer vertellen over de processen die in het lichaam plaatsvinden tijdens een intensieve inspanning", aldus Richard Lopata, universitair hoofddocent aan de TU/e. Benjamin Tchang, CEO van Usono, voegt toe: "Als deze test positief uitpakt dan opent dit een veelheid aan onderzoeksmogelijkheden op klinisch gebied."

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Philips (foto)
Bron: Usono

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond