Het ontwerpen van nieuwe producten en onderdelen kost tijd, net zoals het maken van onderdelen voor de productie of het daadwerkelijk maken van het eindproduct. Dit kan sneller en goedkoper met 3D-printing. Denk bijvoorbeeld aan lokale productie van specifieke onderdelen of het sneller vervaardigen van een prototype waardoor de productontwikkeling sneller tot stand komt. Dit zijn drie voorbeelden van manieren waarop 3D-printen ingezet wordt in het productieproces:
1. Snellere productontwikkeling
BOSEbuild is het onderdeel binnen BOSE dat do-it-yourself boxen en koptelefoons ontwerpt. Toen het ontwikkelteam startte met het ontwerp van een nieuwe BOSEbuild-koptelefoon, was er grote behoefte aan een snel prototypingproces. Met 3D-printers op het eigen kantoor kon BOSEbuild een deel van de koptelefoon ontwerpen en meteen afdrukken. Hierdoor konden de onderdelen eerst intern getest en verder ontwikkeld worden voordat ze in productie gingen. In plaats van drie dagen en zo’n 35 dollar te besteden aan de iteratie, kostte het het team slechts drie uur en maximaal twee dollar om een nieuwe versie af te drukken.
Dit voorbeeld laat zien dat een desktop 3D-printer in de workflow ideeën in no-time tot leven brengt: concepten en prototypes kunnen in een aantal uur worden geprint. Het is makkelijker om ontwerpbeslissingen te nemen door tijdens de eerste fases van een productontwerp gelijk een aantal conceptversies te printen en daaruit de beste optie te kiezen. Door deze prototypes meteen in echte condities te testen, kunnen de functionaliteit, de pasvorm en de produceerbaarheid worden getoetst.
2. Hulpmiddelen voor de productie3D-geprinte gereedschappen en andere hulpmiddelen bij de productie zorgen voor een soepeler productieproces en een betere kwaliteit. Daarnaast maakt 3D-printen het mogelijk om gereedschappen op aanvraag te maken. Als er mallen, armaturen of andere gereedschappen nodig zijn, kunnen deze meteen geprint en getest worden.
Heineken maakt gebruik van 3D-printoplossingen om op maat gemaakte tools en functionele machineonderdelen te printen in de brouwerij in Sevilla, Spanje. Engineers van Heineken kunnen nu zelf direct gereedschappen, machineonderdelen en tools voor het borgen van de veiligheid ontwerpen en printen in plaats van dit uit te besteden aan externe partijen. Hierdoor is de productie uptime vergroot en wordt zo’n 80 procent van de productiekosten bespaard op de onderdelen die geprint worden.
3. Onderdelen voor eindgebruikEen derde toepassing van 3D-printen is het produceren van op maat gemaakte onderdelen met een klein volume voor eindgebruik. Dit biedt veel flexibiliteit. Onderdelen kunnen zelfs ter plaatse worden gemaakt: terwijl de klant wacht wordt een onderdeel meteen geprint. Daarnaast kunnen er onderdelen worden geprint voor eenmalige projecten en is het eenvoudig om meteen nieuwe onderdelen te printen wanneer deze vervangen moeten worden.
Snow Business gebruikt 3D-printers voor prototyping, functionele tests én het maken van nieuwe spuitmonden voor hun sneeuwmachines. Het bedrijf kan nu bijna kosteloos nieuwe spuitmonden afdrukken; een groot verschil met de eerdere uitbestedingsoplossing. De sneeuwmachinefabrikant schat dat de eerste printer die het bedrijf kocht zich binnen twee weken heeft terugbetaald.
Innovatie zet door
Doordat 3D-printing steeds makkelijker en toegankelijker is geworden, worden er steeds meer nieuwe applicaties ontwikkeld. Gerelateerde software en clouddiensten stellen bedrijven in staat om ter plekke en op het juiste moment enkel datgene te produceren dat daadwerkelijk nodig is. De tijd en kosten die daarmee bespaard worden, zetten weer andere innovaties in het maakproces in gang.