Boessenkool wint innovatieprijs voor 'tractor-drone'

Leesduur: +/- 2 min.
Machinefabriek Boessenkool uit Almelo is de winnaar geworden van de Nederlandse Innovatieprijs 2018. De uitreiking was woensdagavond 13 juni in het tv-programma De Wereld van Morgen. De machinebouwer wordt met name geprezen voor haar tractor-drone.

In het Scheveningse Kurhaus is de prestigieuze prijs overhandigd door ruimtevaarder André Kuipers. Jury roemt Boessenkool vanwege haar vooruitstrevende positie in haar markt. "Het bedrijf blinkt uit in creativiteit en innovativiteit en investeert fors in verschillende technologieën. Andere genomineerden voor de prijs waren KPN en internetbedrijf Youwe.

Vliegende tractor

Boessenkool ontwikkelde een enorme drone die een gewicht van 500 kilo kan tillen en verplaatsen. Deze drone is in te zetten voor bijvoorbeeld het besproeien van gewassen maar ook voor de bevoorrading in rampgebieden. "Bij Boessenkool ontwerpen en bouwen we niet alleen innovatieve oplossingen voor klanten, maar onze medewerkers mogen ook zelf producten bedenken. De enorme drone is ook zo ontstaan. Onze medewerkers hebben op eigen initiatief een product bedacht en ook nog een waar het Nederlandse leger serieuze mogelijkheden in zit. De drone is in te zetten voor allerlei logistieke doeleinden. Voor de ontwikkeling ervan werken we nauw samen met Defensie. Het wordt ook wel een vliegende tractor genoemd.' Defensie is van plan om de drone in te zetten bij vervoer van gewonden.

De innovatieprijs wordt door Boessenkool beschouwd als een enorme steun in de rug. "Geweldig dat we deze prijs hebben gewonnen', zo laat directeur Eelco Osse aan Tubantia weten. "Het geeft ons een enorme steun in de rug. Het zijn langdurende projecten waarin fors moet worden geïnvesteerd. En hierbij neem je wel enig risico." 

Kroonjuwelen

De jury had mooie woorden over voor alle genomineerden van de prijs. "Deze bedrijven hebben allemaal unieke kenmerken. Ze hebben een sterke passie voor technologie, investeren veel in research & development. Het topmanagement gaat niet voor de korte termijn winstgevendheid maar voor de lange termijn innovatievermogen. Dat kun je alleen maar doen met hele goede medewerkers. Alle bedrijven investeren veel in de talenten van hun medewerkers. Dat maakt ze stuk voor stuk kroonjuwelen voor de Nederlandse economie. We zouden willen dat we meer van dit soort bedrijven hadden." 
 

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond