Als vliegende auto’s en soortgelijke vlieg/voertuigen gemeengoed worden, zullen onze steden zich moeten aanpassen. Wie vroeger ooit de tekenfilmserie ‘The Jetsons’ zag, zal zich daar iets bij kunnen voorstellen. Een studie onder leiding van MVRDV en Airbus geeft enkele interessante ideeën.
Het Nederlandse architectenkantoor MVRDV werkte twee jaar samen met Airbus, Bauhaus Luftfahrt, ETH Zürich en Systra, om te onderzoeken hoe vliegende voertuigen in bestaande steden te integreren zijn. De focus van het onderzoek ligt daarbij op zogenoemde ‘vertiports’ – mini-vliegveldjes of landingspunten die verticaal verspreid langs de gevel van een gebouw zijn ondergebracht. Zo kun je van balkon naar balkon ‘hoppen’. De vertiports, die in verschillende stijlen en maten mogelijk zijn, kunnen openbare voorzieningen verdubbelen en zouden hernieuwbare energie kunnen produceren, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen.
In het onderzoek zijn vertiports van verschillende soorten en maten onderzocht. In tegenstelling tot opties voor ander stadsvervoer zoals treinen, metro’s of bussen, heeft het vertiports-netwerk geen lineaire infrastructuurstelsel nodig. Er zijn geen sporen, tunnels of wegen nodig, waardoor energie, natuurlijke hulpbronnen en land worden bespaard. Dit stelt ontwerpers in staat om de vertiports aan te passen aan een verscheidenheid aan locaties.
Het idee is dat de vertiports een aanvulling zullen vormen op bestaande transportmethodes zoals het spoor en de weg. MVRDV heeft in beeld gebracht hoe die vertiports in verschillende steden te integreren zijn. Deze voorbeelden omvatten een groen bedekte versie in São Paulo, Brazilië, en een andere voor de kust van San Francisco. Opmerkelijk is het idee voor het Chinese Shenzhen, waar met droneachtig voertuigen gebruiken om van wolkenkrabber naar wolkenkrabber te reizen zonder de grond te hoeven raken.
Voordat het zover is, duurt echter nog wel even. Maar naarmate steden dichter bevolkt raken en technologieën verbeteren, wordt het wel steeds duidelijker dat de ‘driedimensionale stad’ – een stad met vliegende voertuigen – zeker een van de stadsmodellen van de toekomst lijkt. Een stad waar je mobiliteit zelfs op het balkon begint.