Wie op zoek is naar indrukwekkende staaltjes bouwkunst, kan steeds vaker zijn hart ophalen in China. Naast de hoogste brug en de een na hoogste wolkenkrabber kan binnenkort ook de hoogste luchtbrug aan het rijtje worden toegevoegd. Deze horizontale wolkenkrabber van de hand van Safdie Architects, wordt momenteel gebouwd in Zuidwest China.
Ontwikkelaar CapitaLand gaf de horizontale wolkenkrabber de naam Conservatory. De afmetingen zijn met een lengte van 300 m indrukwekkend. De gebogen constructie wordt op een hoogte van 250 meter ondersteund door vier toren met verschillende bestemmingen, waaronder kantoren, appartement, winkels en hotels. Een naast gelegen stel torens met een hoogte van 350 m zijn met de Conservatory verbonden door middel van een paar kleine luchtbruggen. In totaal omvat het project maar liefst acht torens.
Het interieur van de Conservatory maakt met een zwembad, tuinen en observatiepunten net zo veel indruk als de buitenzijde. Het interieur is opgebouwd rondom een staalconstructie van 12.000 ton en wordt afgesloten door 3.200 glazen delen en 4.800 aluminium panelen. Omdat bij dergelijke hoogbouw specifieke kennis nodig is om de gevolgen van hevige wind of seismische activiteit op het bouwwerk te beperken én om de horizontale torenkrabber op een hoogte van 300 m te kunnen bouwen, wordt gebruik gemaakt van de expertise van engineeringbedrijf Arup.
Voor een efficiënte bouw wordt de stalen constructie in negen segmenten verdeeld waarvan vier segmenten op locatie boven de vier torens worden gebouwd. De drie middensecties tussen de vier torens worden op de grond geprefabd en vervolgens met hydraulische vijzels op de juiste plaats gebracht. Twee uitkragende secties worden in korte delen vanaf de rechter- en linkertoren samengesteld.
De stalen constructie van de Conservatory was medio dit jaar klaar. Hieraan worden de glazen elementen aangebracht. Verwacht wordt dat het gebouw in 2019 opengaat voor het publiek. Het Raffles City Chongqing project, waar de Conservatory deel van uitmaakt, voldoet aan de LEED Gold norm, een standaard voor de energie-efficiëntie van gebouwen. Deze standaard wordt onder meer bereikt door zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van schaduw , een slim irrigatiesysteem, recycling van zoveel mogelijk bouwafval en het gebruik van gedeeltelijk gerecyclde bouwmaterialen. Weten hoe het de het idee uitgroeide tot werkelijkheid? Onderstaande video geeft een aardige indruk.