Een muur is niet meer dan een saaie scheiding van ruimten. Maar dankzij het werk van onderzoekers van Carnegie Mellon University en Disney Research verandert dat. Met het aanbrengen van een geleidende verf en wat elektronica wordt die saaie muur opeens intelligent. Een muur die menselijke aanraking 'voelt' en gebaren en het gebruik van elektronica herkent. Voor slechts een paar tientjes per vierkante meter wordt de muur van je kamer onderdeel van het Internet of Things.
Om de muur te prepareren, is eerst gewoon schilderstape in een kruispatroon op de muur geplakt. Hierna werden twee lagen geleidende verf aangebracht als een soort diamantvormig netwerk van elektroden. De tape werd vervolgens verwijderd en de elektroden onderling verbonden en gekoppeld aan een sensorkaart. Tot slot werd de muur afgewerkt met een standaard latexverf ter bescherming en verfraaiing.
Deze elektrodemuur die zo ontstaat, kan op twee manieren worden gebruikt. Om te beginnen als een enorm touchpad zoals je dat ook van je tablet kent. Wanneer iemand de muur aanraakt met z’n hand of vingers, wordt het elektrostatische veld op dat punt verstoord. In theorie zou zo een virtuele lichtschakelaar of cv-thermostaat mogelijk zijn op iedere gewenste plaats op de muur. En als je maar dicht genoeg bij de muur staat kan het systeem ook een beweging herkennen en die beweging gebruiken als input voor het regelen van bijvoorbeeld apparatuur. Je zou zo kunnen gamen zonder controller; je lichaamsbeweging kan worden gebruikt om je game te besturen.
Een andere toepassing is die als grote elektromagnetische sensor. Hierbij wordt de elektrodemuur een passieve antenne die elektromagnetische straling herkent van apparatuur die in de kamer wordt aangezet. Omdat apparatuur steeds een verschillende elektromagnetische ‘handtekening’ heeft, kan de afzonderlijke apparatuur worden herkend. Zo kan ook iemand worden gevolgd die bepaalde elektronica draagt of daarmee beweegt.
De interactieve muur wordt in onderstaande video gedemonstreerd.
Bron: Carnegie Mellon University