Op de vakbeurs ‘Gevel 2020’ zijn vorige week weer verschillende nieuwigheden rondom de bouwsector gepresenteerd. Een van de in het oog springende innovaties waren de flinterdunne betonnen gevelpanelen die Hi-Con maakt in samenwerking met een Deense partner.
Hi-Con maakt de gevelpanelen door nieuwe mortels te combineren met glasvezels. Dit is de zogenoemde GRC-technologie, waarvoor het nauw samenwerkt met het Deense bedrijf BB fiberbeton, dat hierin gespecialiseerd is. In Denemarken zijn er al verscheidende grote gebouwen mee gebouwd. Hi-Con presenteerde de techniek tijdens Gevel2020, van 28 t/m 30 januari in Ahoy. Er was onder andere een element te zien dat het Nederlandse bedrijf samen met de Deense fabrikant maakte uit met glasvezel versterkt beton voor vijf nieuwe woon- en kantoortorens in Bratislava (Sky Park). Dit is een dubbelgekromd element van zo’n drie bij drie meter en vormt een knooppunt van het raster dat voor de transparante gevel van de torens wordt geplaatst, zo schrijft Cobouw.nl.
De productie van GRC (glass fiber reinforced concrete) verschilt niet veel van andere betontechnieken, zo zegt Coen Smets van Hi-Con Nederland in hetzelfde artikel op Cobouw.nl. Vooral het maken van de mallen vereist de nodige aandacht. De mallen voor de Sky Park-torens in Bratislava zijn met de CNC-frees gemaakt en de afwerking diende heel nauwkeurig te zijn.
Glasvezelversterkt beton, ofwel glassfibre reinforced concrete (GRC), is een cementgebonden materiaal dat niet gegoten maar gespoten wordt in een mal. Hiermee zijn extreem dunne (schaal)elementen te maken in veelzijdige vormen. GRC is een erg materiaalarme (er is namelijk geen contralmal nodig) en toch robuuste oplossing voor duurzame gevelbekleding.
Het Sky Park in Bratislava waar de gevelplaten zijn gebruikt, is een zeer exclusief project. GRC biedt volgens Smets echter ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld de sociale woningbouw en renovaties. Omdat de platen zo licht zijn, kan de bestaande draagconstructie gewoon behouden blijven. Hi-Con biedt vier typen achterconstructies: van een stud-frame tot en met een bevestiging met verzonken schroefhulzen.
Bron: Cobouw.nl/BB fiberbeton