Met een hoogte van 3.040 meter is het alleen per kabelbaan bereikbaar: het 007 Elements museum op de Gaislackkogl in Oostenrijk dat volledig aan James Bond is gewijd. Het is één van de hoogst gelegen musea ter wereld. Het ontwerp is volledig in beton uitgevoerd. Opmerkelijk genoeg is er ondanks de extreme omgeving geen verwarming.
007 Elements is uit niets meer opgebouwd dan beton, staal en glas. De materialen werden gekozen om het museum een echte afspiegeling te laten zijn van de James Bond esthetiek. Achter het museum gaat het architectenbureau Obermoser Arch-Omo schuil, dat er bewust voor koos om het museum niet van verwarming of koeling te voorzien. Op die manier beleeft de bezoeker niet alleen aan den lijve de unieke, extreme omgeving maar wordt ook voorkomen dat warmte wordt afgegeven aan het omliggende permafrost.
Bezoekers komen het museum binnen via een tunnel die de fraaie naam ‘de loop van het pistool’ draagt. Vandaar daalt de bezoeker af naar meerdere tentoonstellingsruimten die zijn samengesteld met Neal Callow, de Art Director van de laatste vier Bond-films. De ruimten dragen fraaie namen als ‘Briefing Room’ en tonen beelden en beeldmateriaal uit actiescenes van Bondfilms. De laatste ruimte leidt naar buiten waar een openlucht platform een panoramisch uitzicht geeft over de spectaculaire omgeving.
Obermoser Arch-Omo heeft veel ervaring met het bouwen in bergachtige omgevingen en ontwierp eerder ook al het nabijgelegen ice-Q restaurant dat te zien was in de James Bond film Spectre (2015).
Bij de bouw van het museum moest rekening worden gehouden met breuklijnen, de locatie van de nieuwbouw en de extreem korte bouwtijd die ter beschikking stond. De bouwteams konden niet langer dan enkele weken aaneengesloten werken, waardoor het werk in ploegendiensten moest worden gedaan. De bouwperiode bleek ook nog eens samen te vallen met één van de zwaarste winters in 15 jaar, waarbij het al in juli begon te sneeuwen terwijl tijdens de winter de bouwplaats niet per auto kon worden bereikt door hevige stormen en sneeuwbuien.
Het eindresultaat mag er echter zijn. Wie geïnteresseerd is kan op de website van het museum tickets boeken. Een warme jas meenemen, is wel zo verstandig.