Het Japanse instituut voor geavanceerde industriële wetenschappen en technologie heeft een prototype-robot ontworpen die op bouwplaatsen kan worden ingezet wanneer er 'handjes tekort' zijn. Snel is de robot niet, maar wel buitengewoon nauwkeurig. Wordt dit de nieuwe collega op de bouw?
Het prototype is een demonstratiemodel die onder de naam HRP-5P door het leven gaat. Hij kan keurig een gipsplaat oppakken en deze tegen een wand schroeven. De robot is zeer flexibel waardoor hij ook in complexe bouwomgevingen menselijke bewegingen en activiteiten kan overnemen.
Al decennialang is de moderne massaproductie aan het veranderen als gevolg van industriële automatisering. Waar lopende banden in fabrieksomgevingen steeds verder gevuld raken met robots, blijven mensen nog steeds vaak nodig voor bepaalde specifieke taken. Zo zie je in de industriële vliegtuigbouw veel minder robots dan in de auto-industrie. Mensen blijven daar nog steeds nodig om op minder toegankelijke plaatsen toch het assemblagewerk te kunnen verrichten.
Ook op bouwlocaties wordt de robot hierdoor nog niet met open armen ontvangen. Mensenwerk inzet blijft nodig om op locatie woningen te kunnen bouwen. Robots voor het geautomatiseerd metselen van stenen en grote robotachtige 3D-printers zijn weliswaar in opkomst maar de ‘handjes’ blijven nog steeds nodig om het tot een afgewerkt geheel te maken. Het Japanse onderzoek richt zich niet zo zeer op het minimaliseren van arbeidskrachten maar is meer bedoeld als mogelijke oplossing voor een herkenbaar probleem: de dalende geboortecijfers en de vergrijzende beroepsbevolking. Hierdoor zullen tal van technische sectoren, waaronder de bouw, in de toekomst mensen tekort gaan komen. Deze robottechnologie zou een antwoord kunnen zijn voor een deel van dit probleem.
HRP-5P is zeker niet de meest geavanceerde robot. Daar staat tegenover dat hij niet vies is van zwaar werk en bewegingen kan maken die veel ‘menselijke trekjes’ vertonen. Daarmee zouden de rudimentaire bouwwerkzaamheden aan deze robot kunnen worden toevertrouwd.
Zien hoe HRP-5P zijn werk doet? Onderstaande video geeft een aardige indruk.