In opdracht van een nieuw aluminiummuseum in Thailand, had het lokale architectenbureau HAS kunnen kiezen voor een platte, metalen buitenkant. In plaats daarvan kwam het bureau op het idee om een opvallende gevel te produceren die is opgebouwd uit tienduizenden individuele aluminium stukjes.
Het Museum van Modern Aluminium, kortweg MoMa – als vermoedelijke knipoog naar het bekendere MoMa in New York – is 400 vierkante meter groot en bevindt zich aan de rand van Bangkok. De rijke aanwezigheid van aluminium in Thailand, vormde de inspiratie voor het stekelvarkensachtige ontwerp van de buitenkant van het gebouw.
“Thailand was aan het einde van de 20e eeuw de grootste aluminiumproducent in Zuidoost-Azië,” aldus HAS. “De vele en gevarieerde aluminiumprofielen leenden zich niet alleen voor de lokale markt, maar ook voor export naar overzeese markten. De Aziatische financiële crisis sloeg echter zonder waarschuwing toe in 1997. Dit dwong de Thaise aluminiumindustrie ertoe om aluminiumprofielen tegen lage prijzen te verkopen aan ijzerwarenmarkten in het hele land. Het resultaat van deze prijsdump is een wirwar aan aluminiumproducten, zoals reclameborden en balkonhekken in het hedendaagse straatbeeld van Bangkok.
Het ontwerpproces van MoMA begon met een studie van aluminium uithangborden die vaak op straat te zien zijn. De aluminium onderdelen waaruit het exterieur is opgebouwd, zijn eerst in een fabriek gemaakt en vervolgens per vrachtwagen naar de bouwplaats vervoerd, waar ze onzichtbaar zijn vastgezet. Veel van de stukken verschillen van kleur, textuur en lengte, en de meeste hebben ook geïntegreerde LED-verlichting die ’s nachts oplicht. De metalen gevel is daardoor visueel bijzonder opvallend.
Het gebruik van aluminium wordt binnen voortgezet: het museum is toegankelijk via een tunnel van aluminium strips, waar ook aluminium meubilair en verlichtingsarmaturen zijn geïnstalleerd. Op de bovenste verdieping wordt het metaal gebruikt om een daktuin met seizoensplanten te omsluiten.